15 ознак зрілої особистості

15 ознак зрілої особистості


Кожна людина - це самостійна особистість, з усіма її перевагами та недоліками. І те, як вона поведеться в тій чи іншій ситуації, зовсім не залежить від її фактичного паспортного віку, а лише від ступеня готовності відповідати за власні вчинки та дії.

 

Якщо людина не дозріла емоційно, не готова до прийняття рішень та активних дій, її можна вважати особистістю інфантильною, тобто незрілою. При цьому людина фізично виросла, а ось брати на себе відповідальність так і не навчилася.

 

Інфантильна людина глибоко залежна від думки довколишніх, їй життєво необхідні постійні запевнення в її здібностях чи можливостях, потрібні компліменти та всебічна підтримка. У відповідь вона не може запропонувати нічого, з нею треба постійно няньчитися і вирішувати труднощі, які виникають.

 

Як правило, такі особи надміру емоційні, нервові та надзвичайно бурхливо реагують на будь-які зміни. При будь-яких серйозних проблемах вони або впадають у депресію, або відчайдушно шукають винних, на яких можна перекласти весь тягар відповідальності. Спілкуватися з ними доволі складно й інколи навіть неприємно.

 

Справді зріла особистість - повноцінна особистість

 

Такі люди не потребують постійного схвалення від інших, оскільки вони самодостатні. Вони готові відповідати як за власні вчинки, так і здатні допомагати іншим, якщо їх попросять.

 

У них немає потреби під будь-кого підлаштовуватися, прогинатися, чимось жертвувати через бажання догодити. Їхні дії глибоко усвідомлені та адекватні, і якщо виникає якась проблема, то вирішують вони самостійно.

 

Завдяки своїм якостям, зрілі особи досягають у житті набагато більших успіхів, ніж їх протилежності. Вони швидше будують кар'єру, щасливіші в особистому житті й взагалі чітко розуміють, чого саме вони хочуть.

 

Їх переважно задовольняє те, чого вони досягли, тому що здебільшого це виключно їхні заслуги та результат важкої праці.

 

15 ознак зрілої особистості:

 

 

1. Здатність до самоаналізу

Зріла особа здатна подивитися з боку на свої вчинки, думки та емоції та чесно їх проаналізувати. Це дозволяє їй краще розуміти власні переваги чи недоліки та вміло балансувати життям.

 

2. Самоконтроль

Зріла особа спочатку думає, а потім діє. Вона здатна передбачити наслідки своїх вчинків. Вміє контролювати себе та свої емоції. Інфантильна людина перебуває під владою емоцій та миттєвих бажань.

 

3. Вдячність

Зріла особа вміє бути вдячною за те, що траплялося з нею в житті, і за те, чого їй вдалося уникнути. Вона цінує людей, які роблять її кращою та щасливішою, і не приймає їх як належне.

 

4. Неупередженість

Зріла особа не судить книги за обкладинками, а людей - за шаблонами та ярликами. Вона усвідомлює, що інші можуть не відповідати її очікуванням, що всі люди різні, і що єдиної думки не існує.

 

5. Вибудовування кордонів

Зріла особа знає, чого хоче від стосунків - любовних, дружніх, робочих - і вміє їх цінувати та берегти. Якщо хтось порушує її особисті межі, вона відстоює свої права та не дозволяє втоптувати себе в бруд.

 

6. Стійкі моральні норми

Зріла особа не озирається на думку довколишніх. Вона чітко визначилася з моральними межами. Не робить поганих вчинків через страх покарання чи осуду, а через усвідомлення їх неприпустимості.

 

7. Відповідальність

Зріла особа відповідає за свої слова та вчинки, не обіцяє нездійсненного та не звалює свою провину на інших. Вона розуміє, що за своє життя вона несе відповідальність сама. Зовнішні обставини можуть вносити корективи. Але якщо людина скаржиться на життя, і при цьому нічого не бажає змінювати, то вона скоріше інфантильна особистість, а не жертва обставин.

 

8. Прийняття себе

Зріла особа приймає та любить себе такою, яка є, з усіма перевагами та недоліками. На шляху до особистого ідеалу вона ніколи не припиняє займатися саморозвитком.

 

9. Терпіння

Зріла особа вміє чекати, а не сподівається на миттєвий результат. Вона розуміє, що для досягнення мети треба працювати не покладаючи рук.

 

10. Самостійність

Зріла особа знає, що ніхто не буде вирішувати її проблеми. Вона не сподівається, що прилетить «якийсь чарівник» і допоможе їй з усім впоратися..

 

11. Вміння отримувати уроки

Зріла особа вміє брати зі своїх невдач щось корисне й намагаєтеся уникати аналогічних ситуацій у майбутньому.

 

12. Конструктивна взаємодія із реальністю

Зріла особа не тікає від проблем та не сподіваєтеся, що вони якось самі розсмокчуться. Вона визнає труднощі та намагається з ними впоратися.

 

13. Чесність

Зріла особа не звикла брехати чи маніпулювати Вона обирає оточення, де можна бути собою та не прикрашати дійсність.

 

14. Вміння вибудовувати стосунки

Зріла особа знає, що весь світ не вертиться довкола неї. Вона вміє будувати рівноправні партнерські взаємини, в яких не лише бере, а й віддає. Зріла людина вміє співпереживати, підтримувати та щиро цікавитись іншими, а також приймати допомогу, не відчуваючи себе винною.

 

15. Реалістично-оптимістичний погляд на світ

Зріла особа не дивиться на світ крізь рожеві окуляри, але й не впадає у відчай та ніколи не втрачає віри в краще. Вона розуміє, що життя багатогранне: у ньому присутні як щастя і успіх, так і невдачі та біди. І чорні смуги завжди змінюються на білі.

Популярні дописи з цього блогу

Гороскоп на тиждень з 29 квітня по 5 травня 2024 року

9 відмінностей у поведінці розумних та обмежених людей

20 дивовижних цитат Агати Крісті, які допоможуть вам знайти вихід з будь-якої ситуації