19 звичок, які наділять твоє життя смаком щастя


Бути щасливим - це вибір кожного. Це лише з боку здається, що комусь щастить більше, а комусь менше. Насправді треба просто активніше розвивати в собі навички, що підвищують рівень щастя в кожному з нас.

19 звичок зі смаком щастя:

1. Спілкуйся. 
Численні контакти - запорука успіху. Один підкаже потрібний телефон або сайт, другий познайомить з цікавою людиною, третій дасть слушну пораду. Не обов'язково дружити з усіма глибоко й цілодобово - доречно лише підтримувати контакти, що дозволятиме в будь-який момент звертатися до людей з питаннями, проханнями та пропозиціями. Зрозуміло, мова йде про взаємне спілкування - ти теж маєш бути відкрита для чиїхось ініціатив і прохань. Егоїстична експлуатація чужих фінансових, ділових або інтелектуальних ресурсів принесе тобі лише тимчасовий успіх.

2. Не будь надто скромною.
Можна все життя просидіти в запорошеному кутку непоміченою, навіть маючи величезний багаж чеснот і талантів, якщо не проявляти ініціативу. Піар власних ідей - це мистецтво, яке доведеться опанувати, якщо ти хочеш успішно реалізуватися. В демонстрації своїх достойностей та досягнень немає нічого поганого: люди мають розуміти, що ти успішна і співпраця з тобою принесе користь і їм теж. Лише стеж за тим, щоб самореклама не перетворилася на постійне хизування. Іноді достатньо лише обмовитися про те, що ти добре вмієш робити (скажімо, монтувати на комп'ютері відеоролики), й у тебе одразу з'являться однодумці.

3. Роби те, що подобається.
Успіх швидше приходить до тих, хто прагне задовольнити власні потреби, а не виконує соціальне замовлення або бажає відповідати очікуванням довколишніх. Мода на бізнеследі привела до того, що багато жінок намагаються зробити кар'єру в офісах, тоді як за характером «скроєні» зовсім для іншого. Відмовся від соціальних стереотипів, дослухайся до внутрішнього голосу й роби те, що хочеш сама, а не те, чого чекають від тебе інші. Стань собою, постав собі реальні цілі - чи то керівник компанії, чи народження чотирьох дітей. Там де тебе чекають справжні радості та перемоги.

4. Дружи зі щасливими.
Це можуть бути просто щасливі люди, у яких, що не день - то щасливий білет... Або оптимісти, чиє життя може, і не безхмарне, зате вони володіють вродженою здатністю не драматизувати ситуацію, а з гумором сприймати життєві негаразди. Адже добрий настрій передається по ланцюжку. Нахамили тобі вранці в автобусі - і день зіпсований. А побалакаєш з тими, хто завжди в гарному настрої, і ти, навпаки, отримаєш заряд позитивної енергії. У позитивно налаштованої людини й робота йде на лад, і стосунки складаються... Коротше, денна порція мініудач буде тобі забезпечена. Адже маленькі радості життя - це і є складові великого щастя.

5. Стався до життя, як до гри, де іноді виграєш, а іноді програєш.
Деяких людей губить надмірно серйозне ставлення до життя. Як казав всім відомий барон Мюнхгаузен: «Ви надто серйозні, панове!» - а надлишок серйозності веде до постійного напруження й в кінцевому підсумку до зриву. Удача ж, навпаки, обирає тих, хто дивиться на свої справи менш трагічно й розуміє, що вигравати в лотерею завжди неможливо. Зате після програшу може настати виграш. Тож зберігай азарт! А також будь-яка проблема перестає бути такою серйозною, якщо її трошки «висміяти» - працює на 100%. Це зробити важко, але можливо. Якщо тобі вдасться  посміятися над проблемою, вона здується, як повітряна кулька.

6. Думай позитивно.
Позитивне мислення - антонім негативного мислення, коли людина сама нагнітає довкола себе обстановку. Наклади табу на висловлювання: «Це мій хрест», «Страждати мені на роду написано», «Хотілося як краще, а вийшло як завжди». Негативне мислення розхитує психіку: адже наші думки безпосередньо пов'язані з нашими поведінковими реакціями (як, втім, і навпаки). Все падає з рук, одна проблема слідує за іншою, а ти навіть не помічаєш, що сама притягуєш це невезіння власним настроєм? Розірви це порочне коло, припини подумки ялозити власні невдачі - реальні та гіпотетичні, - і вони припинять ходити за тобою по п'ятах.

7. Оточи себе позитивом.
Якщо ти звикла дивитися одні фільми жахів, а в газетах читати лише кримінальну хроніку, не сподівайтеся, що удача постукає до тебе у двері. Щоб заманити її, треба оточувати себе всім зі знаком плюс: красивими речами, гарною музикою, добрими людьми й улюбленими тваринами. Пускаючи в серце лише хороше, ти програмуватимеш себе на радість, щастя та удачу.

8. Усміхайся людям.
Психофізіологи стверджують, що навіть натягнута посмішка через певний час викликає приблизно такий же ефект, як і щира усмішка. Активно працюють мімічні м'язи розширюються кровоносні судини та покращується постачання мозку киснем, клітини центральної нервової системи починають виробляти ендорфіни, і людина стає добрішою та оптимістичнішою. Та й іншим спілкуватися з усміхненою особою набагато приємніше, ніж з похмурою.

9. Не «застрягай».
Дехто не спроможний забути навіть дрібну неприємність, постійно повертаючись до пов'язаних з нею негативних переживань. Або, йдучи до наміченої мети, знову й знову наступає на одні й ті ж граблі, але відчайдушно ломиться в тупиковому напрямку. Такий тип психіки фахівці називають «застрягаючим». Найчастіше ця риса вроджена, і все ж треба намагатися бути лабільнішою: швидше переходити з одного емоційного стану в інший, міняти тактику поведінки в залежності від обставин, перемикатися на різні види діяльності. Не зациклюватися на промахах, шукати різні підходи до життя, й твої шанси на успіх збільшаться.

10. Хвали себе.
Радій своїм маленьким перемогам. Часом ми нарікаємо: «Хіба це успіх? Це ж дрібниця. Он в інших, це успіх і досягнення!». Ніколи не знецінюй власні здобутки, інакше вони зовсім перестануть тебе відвідувати! Навпаки, хвали себе навіть за старанно зроблену невелику справу. І заохочуй себе подарунком. Психологи радять ставити цей подарунок на видне місце - як Кубок перемоги. Тоді з'являється стимул досягати успіху знову.

11. Правильно харчуйся.
Не захоплюйся суворими дієтами - недостатнє харчування мозку веде до підвищеної стомлюваності, млявого сприйняття довколишньої дійсності, а то й зовсім до апатії. В такому стані тобі не бачити удачі як власних вух! Крім того, їжа - джерело задоволення. Морозиво або шматок смачного торта можуть спровокувати такий ендорфіновий викид, що тебе осягне ідея, гідна Нобелівської премії! Словом, не позбавляй себе радості та душевної рівноваги голодуванням, але й не роби культу з їжі. Крен в обжерливість теж веде вбік від хорошого самопочуття й активного життя.

12. Твори.
Терапевтичний ефект хобі давно доведений. І хай твоє захоплення (вишивання, живопис, музика, танець, ремесло) - звичайна самодіяльність! Зате воно знімає стрес, дозволяє домогтися релаксації, добре впливає на роботу внутрішніх органів. Це ідеальний засіб для поліпшення загального самопочуття й подолання «синдрому невдахи». Справжні творці за самовідчуттям - одні з найщасливіших людей. Цим вони зобов'язані ендорфінам, які супроводжують натхнення.

13. Пробуй.
Не замикайся в рамках одного виду діяльності. Життя не стоїть на місці, і перехід з однієї сфери в іншу може стати успішним поворотом у долі. Якщо підвернувся шанс проявити себе в чомусь іншому, чому б не ризикнути? Отримай принципово іншу освіту, зміни професію. Удача любить тих, хто не тупцює на місці, не цурається всього нового й нестандартного. І, якщо хтось подзвонить тобі з дивною, на перший погляд, пропозицією, дай цій нагоді відповідь: «Так».

14. Забувай усе зайве.
Пробачай кривдникам, роздай борги, викинь старі непотрібні речі, відмовся від обов'язків, які тобі нав'язали, - очистить життя, немов комп'ютер від непотрібних файлів. Ти відчуєш себе вільнішою, щасливішою, здатною до нових звершень.

15. Перебувай більше на світлі.
Брак світла впливає на наш настрій. Один зі способів світлотерапії полягає в тому, що пацієнта садять перед спеціальним екраном, який випромінює світло набагато більшої інтенсивності, ніж звичайні лампочки. Так меланхолікам й жертвам невдач допомагають змінити своє світосприйняття в позитивну сторону. У темний час доби гіпофіз виробляє гормон мелатонін, який породжує тугу й депресивні настрої, а додаткова порція світла припиняє цей процес - і вчорашній песиміст знову готовий ганятися за удачею!

16. Долучайся до прекрасного.
Справжнє велике мистецтво зцілює душу, відвертає від буденної метушні та налаштовує на позитивні перетворення у власному житті. Для цього є наукове пояснення: яскраві враження підвищують активність головного мозку, і це створює якісну базу для генерації ідей та розробки планів з їх втілення. Отже, заплануй похід в театр, музей чи філармонію!

17. Злийся з природою.
Короткий відпочинок за межами мегаполіса наповнить тебе цілющою енергією. Пройдися босоніж по траві, доторкнися до кори дерева, вдихни смолистий запах лісу, послухай шум річки та щебетання птахів, а взимку прислухайся до хрускоту снігу під ногами... Навіть прогулянка в сквері допоможе зняти втому й агресію, звільнити внутрішні резерви - фізичні, інтелектуальні, творчі, емоційні - і ти знову почнеш витрачати сили в правильному напрямку.

18. Обери собі талісман.
Це може бути маленька плюшева іграшка або каблучка - словом, те, що бувало з тобою в щасливі моменти життя і що можна завжди носити з собою. Тут мова йде про ефект плацебо - твердо повіривши, що твій талісман притягує удачу, ти й справді станете більш успішною. Тільки не переборщи: талісман талісманом, але порядність і обачність мають залишатися з тобою.

19. Повір у своє везіння.
Знайти у своєму житті ознаки успішності просто. Це тільки здається, що причин для радості немає, а насправді ти - обраниця долі й тобі вже дуже пощастило: у тебе є дах над головою, ти не голодуєш і вільна у своєму виборі життя. Підсумуй всі хороші пункти й порадій за себе. Відчувши себе щасливицею, ти вже будеш на півдорозі до успіху. Залишиться лише докласти трішки зусиль.
 

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Гнилі люди»: 11 ознак лицемірних людей

9 неочевидних ознак низької самооцінки у жінок. Перевір себе