Жінка-жертва. Чому деякі жінки обирають таку стратегію поведінки та чому це небезпечно?

Жінка-жертва: найбільше на світі любить скаржитися. У всіх своїх невдачах вона звинувачує довколишніх, колег по роботі, свекруху чи чоловіка. Всіх, крім себе.

Така жінка може насолоджуватися нескінченними розмовами про те, як її хтось образив, зрадив або вчинив щодо до неї несправедливо.

Вона ніколи не буває повністю задоволена собою та своїм життям, вбачаючи в будь-якій події негативну сторону. Перебуваючи в позиції жертви, людина впевнена, що весь світ налаштований проти неї.

Жертовний сценарій зазвичай дівчинці «дарує» мама. Якщо мама часто скаржилась на життя, зовнішні обставини та перекладала вину на інших, дочка копіює її поведінку та відтворює цей же сценарій несамостійної жертви вже в дорослому житті.


Чому бути жертвою небезпечно?

1. Жінка-жертва не здатна взяти на себе відповідальність за своє життя, адже у будь-якій ситуації з легкістю знайде винних у своїх нещастях. Вона не здатна розвиватися, бо перед тим, як боротися з проблемою, її потрібно виявити у собі. Такий тип жінок просто не бачить зв'язку між своїми діями та проблемами, з якими стикається.

2. Жінка-жертва часто живе минулим. Вона не може відпустити ситуації, в яких люди ставилися до неї погано. Вона щоразу проживає події минулого, не помічаючи перспектив того, що відбувається тут і зараз.

3. Жінка-жертва постійно себе шкодує. Вона не хоче розв'язувати свої проблеми, адже зазвичай за неї це роблять інші. Для неї бути жертвою - вигідно. Ця роль дозволяє їй досягти загальної уваги та співчуття. Вийти з цього стану жінка не бажає.


Небезпека синдрому жертви полягає в тому, що з часом це може стати способом мислення. І, на жаль, частіше за все так і трапляється.

Щоб допомогти людині позбутися синдрому жертви, психологи рекомендують не співчувати та не підтакувати жалісливим промовам, а мовчки вислуховувати співрозмовника й ставити конкретні питання, наприклад: «Який висновок ти зробила із ситуації, щоб вона більше не повторилася?», «Що ти робитимеш далі?».

Теоретично така тактика має змусити особу сприймати світ більш реально, брати відповідальність за власні вчинки. Хоча більш ймовірний сценарій, при якому жінка-жертва просто перестане з вами спілкуватися та знайде того, хто буде її жаліти…
______________________
Вас може зацікавити:
10 правил жінки, яка знає собі ціну
7 порад мудрих жінок
Справжня жінка не женеться за щастям! Вона взагалі ні за чим не женеться... 

Популярні дописи з цього блогу

Якщо ти вже вирішила піти, то йди лише один раз: 8 дорогоцінних заповідей для жінок

Жіноча гординя у стосунках із чоловіками

9 відмінностей у поведінці розумних та обмежених людей