5 особливих способів для підвищення жіночої самооцінки

1. Припини думати про себе як про «всього лиш жінку», або «слабку стать»

Соціум частенько вселяє нам думку, ніби жінки непослідовні, не здатні реалізувати себе, а тому на роботі багато жінок почуваються самозванками, які претендують на чуже місце здобувача чоловіка. Удома ж жінки страждають від того, що через зайнятість не можуть приділити достатньо часу «справді жіночим» справам: створенню затишку, турботі про дітей і так далі.

 

Ця плутанина в соціальних ролях, неможливість розірватися між діаметрально протилежними статусами «цілеспрямованої амазонки» для колег та бізнес-партнерів та «лагідної домашньої киці» для чоловіка й дітей спричинюють втрату впевненості в собі та породжують сумніви у власних силах.

 

На перший погляд, все виглядає не весело. І іноді у жінки справді є чимало приводів для сумнівів. Але важливий нюанс! полягає в тому, що й у чоловіків подібних приводів не менше.

 

Немає жодних доказів, що жінки страждають низькою самооцінкою частіше, ніж чоловіки.

 

У своїй колонці в популярному виданні Psychology Today професорка психології Єльського університету Сюзан Нолен-Хоксема (Susan Nolen-Hoeksema), авторка книги «Влада жінок», наводить дані дослідження, яке охопило близько 100 тисяч осіб. Воно наочно довело: самооцінка жінок не нижча, ніж у чоловіків. Однак, жінки більш стурбовані своєю зовнішністю, ніж чоловіки, але  немає жодних відмінностей між ступенем їх самоповаги. Щобільше: жінки демонструють вищу самооцінку в тому, що стосується морально-етичних питань та контролю над своєю поведінкою.

 

У тому, що деякі жінки все-таки вважають себе не здатними конкурувати з чоловіками й вважають, що не заслуговують на більше, професорка Нолен-Хоксема звинувачує суспільні стереотипи. Так-так, ті самі, про «слабку» стать. Якщо вірити, що ви слабка, а всі життєві складності викликані не сукупністю об'єктивних причин, а лише вашою слабкістю та нікчемністю, то самооцінка дійсно може похитнутися.

 

Висновок дуже простий: припини вірити в те, що ти слабка. Ти насамперед особистість, яка має право претендувати на успіх так само як і всі інші.

 

2. Ближче познайомся з тим, що руйнує твою самооцінку

Руйнівні фактори є у всіх. У чоловіків це, до прикладу, маленький зріст. Або маленьке «ще щось». Або нездатність дати відсіч. Або невміння швидко підібрати потрібні слова. Якщо тобі здається, що це не опускає їх по ієрархічній драбині в їх власних очах, - то тобі лише здається.

 

У жінок власні фактори. Ось 3 найпоширеніших:

 

Зайва емоційність

Переживання - особливо перед якоюсь важливою подією - властиві обом статям. Але якщо чоловіки, як правило, вміють перемикатися, то жіночі нерви часто виходять з-під контролю. Це особливість жіночої психіки. І це той самий випадок, коли «попереджений - означає озброєний».

 

Прийми це як даність, що перед важливими для тебе подіями тебе тягне понакручувати себе, похвилюватися, причому найчастіше на порожньому місці. «У запиленому приміщенні я чхаю, під час тренувань потію, а перед важливою зустріччю хвилююся, це нормально, і на це треба просто не звертати уваги», - приклад дієвої мантри.

 

Зовнішній вигляд

Жінок власна зовнішність турбує набагато більше, ніж чоловіків. У причину того, чому жінки соромляться свого обличчя чи тіла, заглиблюватися не будемо. Відзначимо лише, що з цим фактором можна боротися. Причому методи боротьби є на будь-який смак.

 

Можна, наприклад, ефективно підвищити власну привабливість, займаючись спортом. Або, скажімо, перейнятися концепцією бодіпозитиву - навчитися приймати та любити себе такою, яка ти є. Або банально: звернутися до стиліста, переглянути гардероб, записатися в перукарню та до косметолога і вийти з усіх цих салонів жінкою своєї мрії.

 

Зайва схильність до самоаналізу та аналізу вчинків інших людей

«Так, він сказав це, але, напевно, мав на увазі зовсім інше!», «Вона запросила нас на вечерю, чого б це? Напевно, хоче про щось попросити», «Я не впевнена, чи гарна це пропозиція... А раптом завтра у мене з'являться інші справи?» - кожна жінка помічала за собою схожі роздуми.

 

В цілому в них немає нічого поганого. Навпаки, вони свідчать про розвинений емоційний інтелект - високу чутливість до потреб власних і довколишніх, емпатію, вміння орієнтуватися в соціальних зв'язках між людьми.  

 

Але є важливий нюанс: неконтрольований емоційний інтелект може перетворитися в пристрасть до надмірного аналізу та рефлексії, що в підсумку істотно ускладнить тобі життя. На щастя, це цілком піддається корегуванню.

 

3. Використовуй популярні методи для підвищення самооцінки

Знайди комфортний спосіб здаватися вищою

«Дивитися зверху» - це не просто пересічна фраза про снобізм. Це один з принципів, на якому базуються соціальні взаємини: високий зріст ми підсвідомо сприймаємо як одну з ознак лідера. Підсвідоме сприйняття формує реальність, і якщо ти відчуваєш себе фізично вищою від довколишніх, заодно підвищується й твоя самооцінка.

 

Жінка просто може відчути себе «вищою», якщо одягне взуття на високих підборах або платформі або хоча б підніме вище сидіння офісного крісла, щоб під час переговорів піднятися над візаві.

 

Слідкуй за поставою

Пряма спина неабияк впливає на поведінку й самосприйняття. Причина - фізіологічна: підняте підборіддя та розправлені плечі викликають викид тестостерону - «чоловічого» гормону, який надає напористості та впевненості в собі. Крім того, горда постава знижує рівень стресу та зменшує тривожність.

 

Жестикулюй

Впевненість часто пов'язана з тим, як багато місця ти займаєш в просторі. Згадай живу природу: великі звірі рухаються розмашисто й поважно. А ось ті, на кого полюють, навпаки, намагаються здаватися якомога меншими й непомітнішими. Жестикуляція під час розмови допомагає розширити те місце в просторі, яке ти займаєш. В результаті ти відчуєш більшу свободу  й  впевненість у собі.

 

Якщо ти не звикла жестикулювати, можна потренуватися перед дзеркалом, щоб знайти саме ті рухи, які виглядатимуть максимально природно.

 

Не схрещуй руки на грудях

Ця закрита поза теж спосіб здаватися меншою та непомітнішою, тому людина, що закрилася руками від світу сприймається довколишніми як слабка. Та й сама починає відчувати себе такою.

 

Якщо під час розмови ти не знаєш, куди подіти руки, впри їх в боки: поклади долоні на талію, зігнувши лікті. Це відкрита поза, від якої віє впевненістю.

 

Не бійся сміятися над власними промахами

Невпевнені в собі люди схильні виправдовуватися або приховувати помилки. Упевнені - вміють брати відповідальність за свої рішення - як хороші, так і погані. Сказати «Так, тут я помилилася, наступного разу треба буде вчинити інакше» насправді набагато простіше, ніж здається. І це маркер, за яким довколишні визначають психологічно сильну особистість.

 

Став собі питання «І що?»

Часто ми боїмося якихось речей, які насправді не мають вагомих наслідків. Щоб протверезити себе в такі моменти, корисно шукати відповіді на запитання «І що?».

 

Наприклад:

«Я хочу сказати це, але раптом інші люди мене не підтримають?» - і що?

«Я хотіла б піти на цей захід, але я там майже нікого не знаю...» - і що? 

«Я можу забути, що говорити далі під час презентації» - і що?

 

Цей найпростіший експрес-самоаналіз дозволяє зрозуміти, що навіть при найбільш негативному сценарії розвитку подій, нічого страшного з тобою не трапиться. А значить, можна сміливо діяти.

 

Знайди об'єкт для наслідування

Серед тих, що людей які тебе оточують напевно знайдуться ті, хто демонструє впевнену поведінку та високу самооцінку. Придивись до них. Спробуй діяти як вони. Це один з варіантів перейняти успішні життєві принципи та «скопіювати» бажаний рівень впевненості.

 

4. Роби те, що подобається

Заняття улюбленою справою - один з найбільш ефективних способів підняти самооцінку. Найскладніше тут - знайти хобі, яке буде тобі дійсно до душі.

 

 5. Будь активною

Є дуже популярна версія, що низька самооцінка - це своєрідна форма пасивної агресії. Хтось каже: «Я не хочу!», «Я не буду!» А комусь лячно озвучити вголос власну відмову, й тоді звучить: «Я не зможу, бо я всього лише маленька й слабка жінка»


Не вірити в себе - це найчастіше лише спосіб виправдатися за власну бездіяльність, покласти відповідальність на інших. Але цей спосіб згубний.

 

Низька самооцінка лікується лише дією.

Дія (хай навіть через страх) успіх (хай навіть після невдач) більша впевненість в собі та своїх силах.

 

Це і є найефективніші ліки проти нелюбові до себе.

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Гнилі люди»: 11 ознак лицемірних людей

9 неочевидних ознак низької самооцінки у жінок. Перевір себе