Як відпустити минуле та позбутися неприємних спогадів


Коли людина живе минулим, раз у раз занурюючись в старі спогади й зрушуючи давно загоєні рани, вона добровільно краде у себе сьогодення. Ось чому психологи рекомендують відсікати подібні моменти.

Але як відпустити минуле?
 
Для початку розберімося, хто з нас частіше потрапляє на цей гачок?

 
Люди похилого віку
Вони розуміють, що часу майже не залишилося. З кожним новим подихом їх здоров'я тане, а молодість згасає. Що чекає їх у майбутньому? Хвороби, втрата близьких друзів, смерть... Багато планів вже не вдасться здійснити, перспективи туманні, сили закінчуються. Думки про майбутнє не втішають, сучасність перетворюється в «день бабака», зате минуле залишається тим острівцем, на якому так хочеться загубитися знову.

Розчаровані романтики
Це особлива категорія людей, які мають схильність до рефлексії та самокопання. У якийсь момент життя повело їх не тією дорогою, мрії розбилися об реальність, очікування не здійснилися, що породило невдоволення собою й довколишнім світом. Але замість того, щоб проаналізувати власні помилки й щось змінити, вони зациклилися на гіркоті й хворобливому почутті самотності, застрягши в минулому.

Одержимі почуттям провини
Колись давно такі люди сильно образили когось з близьких, заподіяли йому біль, зрадили його довіру, не знайшли потрібних слів. Тепер все їх існування крутиться лише довкола цієї історії. Вони думають: «А що було б, якби я вчинив по-іншому? Сказав би інші слова, вчасно попросив вибачення?». Почуття провини тисне страшним тягарем й, звичайно, тягне назад.

Ті, хто так і не змогли пережити розрив
Не важливо, чому ці люди розлучилися з коханими - зрада, важка хвороба, доля. Факт один - відносини закінчилися, і без них все пішло шкереберть. Такі люди зациклюються на колишньому коханні, живуть в ілюзіях, згадуючи, як же колись було добре. Їхнє сьогодення настільки сіре й сумне, що доводиться черпати натхнення, ворушачи емоції минулого.

 
Як відпустити минуле та навчити жити сьогоднішнім днем?

1. Змінюємо життєву філософію
Переживання криз та втрат - нормальна частина життя, від якої ніхто не застрахований. Ми ростемо, пізнаємо смак життя, розлучаємося з юнацькими ілюзіями, вчимося відстоювати себе. Це допомагає духовно трансформуватися, загартуватися, виховати внутрішній стрижень. Нерозумно здаватися після першої ж невдачі, тонути в почутті жалості до себе. Переживіть ситуацію й відпустіть, життя нікого не шкодує, як би не здавалося з боку.

2. Прощаємося з вантажем минулого
Як відпустити минуле? Відповідь знаходиться всередині вас. Чому вам так складно жити сьогоднішнім днем? Тому що ви зациклені на почуттях, які не бажаєте відпустити, збираєте їх роками, тримайте за сімома печатками. Щоб щось змінилося, слід розкрити цей сховок, подивитися страху в очі, виплакатися, виговоритися, випустити пар. Можна зробити це наодинці з собою або в присутності близьких. Але краще написати лист людині або події, яку весь цей час намагалися забути. Опишіть все, що на душі, ваші емоції, нерозуміння. Попросіть пробачення, якщо потрібно, а потім спаліть листок, уявляючи, як минуле зникає разом з димом.

3. Закриваємо незавершені відносини
Якщо у вашому житті була людина, яка пішла, заподіявши безліч страждань, або ви самі її відпустили, не знайшовши відповідних слів, - час поставити крапку. Скільки можна вести уявні діалоги, сперечатися, щось доводити, чекати? Знайдіть колишню любов, обговоріть ваше минуле, поверніть собі внутрішній спокій. Таким чином, ви побачите перед собою зовсім іншу людину, з якою у вас, ймовірно, не буде нічого спільного. Але це буде корисно, тому що навчить цінувати тих людей, які зараз поруч з вами.

 
4. Візуалізуємо
Якщо вам так і не вдалося знайти людину з минулого, вона переїхала або давно померла, можна спробувати поговорити з нею подумки. Навіщо? Щоб сказати все, що не встигли, що отруювало вам життя й не давало дихати на повні груди.
Уявіть історію зі щасливим кінцем, спробуйте зрозуміти її, пробачити старі образи, виплакатися й розійтися на хорошій ноті. Ну і байдуже, що це нереально! Зате працює.

5. Шукаємо нову мотивацію
Чому сьогодення здається таким непривабливим? Тому що у вас немає мети, ви керуєтеся чужими ідеалами, волочите на собі мертвий вантаж, який пожирає вашу енергію й радість. Перегляньте минулі пріоритети, подумайте, що наповнить ваше життя змістом, подарує нові емоції та драйв? Думаючи про свою мету, ви повинні прагнути діяти негайно.

6. Ставимо собі нагадайку
Повісьте на найвиднішому місці фразу «я живу тут і зараз». І частіше її зачитуйте, особливо якщо часто мучить ностальгія або заплуталися у власних страхах.

Минуле вже минуло, майбутнє ще не настало, живіть сучасним. 
 
Припиніть створювати проблеми з нічого, відмовтеся від  переконань, які обмежують, перегляньте стосунки зі світом. 
 
Не обрізайте собі крила! 
 
Кожен новий день - це дар. Тож почніть його з вдячності за те, що вже маєте. 
 
Не витрачайте час на минуле, творіть своє сьогодення.

Популярні дописи з цього блогу

Гороскоп на тиждень з 29 квітня по 5 травня 2024 року

9 відмінностей у поведінці розумних та обмежених людей

20 дивовижних цитат Агати Крісті, які допоможуть вам знайти вихід з будь-якої ситуації