10 психологічних прийомів, які допоможуть викорінити погану звичку постійно все переосмислювати


Є час думати, час діяти, час аналізувати та час рухатися далі.

Зацикленість на аналізі змушує нас витрачати на роздуми надто багато часу, заганяючи себе в замкнене коло бездіяльності й перетворюючи інструмент аналізу в виснажливі переживання. Це не лише перешкоджає нашому розвитку, а й відкидає назад.
 

 
10 психологічних прийомів, які допоможуть припинити обмірковувати надто багато:

1. Будьте відкритими лише для нової інформації
Варто вам почати переосмислювати раніше прийняті рішення, відмовляючись зачинити двері за минулим, як ваш розум одразу опиняється в новому витку абсолютно непотрібних роздумів.
Повірте в те, що ви зробили все як слід, й повертайтеся до старих рішень, лише якщо отримаєте нові ввідні.

2. Зрозумійте, що переосмислення й розв'язання проблеми - це не одне й те ж
Постійні роздуми та перебирання різних сценаріїв або можливостей часто маскуються під розв'язання проблеми. У вас виникає відчуття, ніби ви займаєтеся чимось правильним й корисним. Але це не так, ви просто крутитеся в порочному колі.

Навчіться розпізнавати той момент, коли ви починаєте, щось переосмислювати, й припиніть вважати, що таким чином ви намагаєтеся знайти вихід із ситуації, краще просто перемотайте цей час вперед.

3. Згадайте про правило 90/10
Це формула, яка допомагає визначити, наскільки ви себе цінуєте. Розрахунок ґрунтується на припущенні, що 90% - це власна оцінка, а 10% - зовнішня оцінка.

При цьому 90% повинні ґрунтуватися на вашому самоприйнятті та самооцінці й лише 10% залежать від зовнішнього визнання, якого потребує кожна людина.

Але любителі поміркувати спотворюють цю формулу, оскільки впевнені, що 90% їхньої цінності залежить від думки чи слів сторонніх людей. Тому вони надто багато хвилюються, що й приймає форму патологічного переосмислення.

4. Шукайте у всьому добрі наміри
Деякі люди надто багато роздумують. Чому? Вони допускають, що в основі всього, що відбувається обов'язково закладене щось погане, наприклад непорозуміння, неприязнь довколишніх або небажаний результат.

Якщо ви помітили за собою, що намагаєтеся щось переосмислити, постарайтеся припустити, що об'єкт вашого аналізу заснований на добрих або нейтральних намірах. У більшості випадків це дійсно так. То чому б не поводитися відповідно?

5. Прийміть факт своєї необізнаності
Ви не вмієте передбачати майбутнє, читати чужі думки й не можете знати абсолютно все. Навіть не намагайтеся.


 
6. Прийміть невизначеність
Не знаючи чогось, люди схильні самостійно заповнювати прогалини, часто роблячи це за допомогою хибних припущень. Чому? Багато з нас вважають, що краще бути нещасними, ніж жити в невизначеності. Неправильні припущення можуть набувати найрізноманітніших форм, проникаючи у внутрішній монолог людини.
 
Один буддійський наставник якось навчив мене боротися з невизначеністю. Його урок я запам'ятав на все життя:

✔пильнуй за невизначеністю й не реагуй надто бурхливо;
✔визнай наявність невизначеності й прийми неминучість мінливості;
усвідом, що невизначеність приносить тобі користь у вигляді підвищення креативності та стійкості.

7. Припиніть незначне вважати  катастрофою
Перестаньте робити з мухи слона. З таким підходом справі не допоможеш.

8. Виберіться зі власної голови й розважайтеся
Виберіться зі своїх думок й зосередьтеся на тому, що відбувається довкола, отримуючи від цього задоволення. В голові може бути дуже темно й тривожно, чи не так?

9. Оцініть шанси
Тяга до переосмислення спричинена переживаннями про найгірший сценарій, настання якого, звісно ж, не хотілося б нікому з нас. Але запитайте себе: «Яка реальна ймовірність небажаного результату ситуації?». Швидше за все, невисока.

 
10. Оцініть реальний вплив своєї неправоти
Ми часто відчуваємо необхідність щось перевірити ще раз, тому що просто боїмося помилитися.
Запитайте себе, яка справжня ціна вашої помилки. Якщо ви можете знизити ставки, то тим самим підвищуєте шанси вибратися з психологічної пастки. Зачерпніть в цьому натхнення й живіть далі, не озираючись назад.
 Автор: Scott Mautz