10 способів навчитися насолоджуватися життям


«Щастя - мов метелик. Коли ви женетеся за ним, намагаючись зловити, воно завжди вислизає. А ось якщо сядете й заспокоїтеся, метелик опуститься вам на плече».

Люди женуться за щастям й не помічають, що воно поруч - у них в руках. У кожного це відбувається по-різному. Хтось надто багато чекає від життя, й воно не виправдовує його сподівань. А інші просто ніяк не можуть відчути себе по-справжньому щасливими. 
 
Зрештою, всі ми дуже різні, тому нічого дивного.

 

Коли вам погано й все йде не так, то найменше «надихають» такі фрази, як: «Та ти просто розслабся» або «Насолоджуйся життям і ні про що не думай».  
 
У такі моменти єдине, про що людина може думати - це як вижити в нескінченній коловерті проблем. Їй потрібно просто пройти крізь все це - тут вже не до думок про те, як змусити себе бути «щасливим».

Тому для того, щоб повернути/набути здатність насолоджуватися життям, слід з точки «травми й болю» повернутися в «вихідне становище».

Річ у тому, що коли ви переживаєте й боретеся з труднощами, одночасно намагаючись переконати себе в щасті, то лише погіршуєте ситуацію. Тому що насправді ви хочете викреслити й викинути все погане, вдати, що його немає. А так це не працює. В результаті - стає лише гірше. 
 
Іронія життя полягає в тому, що люди, які ведуть цю складну емоційну боротьбу, насправді не збираються просто пережити нещастя, а прагнуть насолоджуватися життям - навіть більше, ніж інші.

 
Тож, 10 способів навчитися насолоджуватися життям - Тут і Зараз:

1. Припиніть намагатися бути щасливими
Щастя - це зовсім не те, що можна зловити. Тому ганятися за ним - безглуздо й марно. Ви просто повинні дозволити щастю бути. Це твердження, швидше за все, викличе подив у більшості людей, особливо у тих, хто захоплюється різними навчаннями про позитивне мислення й мотивації. Але щастя дійсно неможливо зловити сачком, мов метелика влітку.

Щастя - це природний стан. Це означає, що ви знаходите його лише тоді, коли не чините опір. Тобто дозволяєте почуттям та досвіду пройти крізь вас. 
 
Що менше ви чините опір проблемам - то щасливішими стаєте.

2. Живіть сьогоднішнім днем
Кажуть, якщо неспокійно на душі - значить ви живете майбутнім, а якщо мучить депресія - минулим. Тому, що якщо ви живете Тут і Зараз, тобто сьогоденням, то розумієте, що минуле й майбутнє - всього лише ваші тимчасові ілюзії в нескінченному й вічному «зараз». Насправді - це лише способи сховатися від дійсності й не більше.

Спроба знайти щастя, зосередившись на тому, що може статися в майбутньому або могло б бути в минулому, це дистанціювання від поточного моменту.

Вчіться жити в сучасності, фокусуючись на тому, що відбувається саме зараз. Таким чином ви зможете максимально використовувати те, що у вас є.

«Весь негатив викликаний... запереченням сьогодення. Занепокоєння, тривога, напруга, стрес, переживання - все це прояви страху. І він викликаний тим, що ми подумки більше присутні в майбутньому, ніж в сьогоденні»,
- Екхарт Толле.

Для того, щоб знайти щастя, слід в першу чергу знайти розумний баланс між сьогоднішнім днем та турботою про майбутнє. Іншого способу не існує.

3. Не прагніть завжди домінувати
У своїй книзі про Хюґе, данське мистецтво спокою, тепла, затишку та приязності, Майк Вікінг пояснює, що спілкування з іншими людьми - це не просто проводити з ними час, а намагатися не домінувати й не норовити справити враження. Ви почуватиметеся набагато щасливішими, не намагаючись нікому нічого довести. Просто насолоджуйтеся бесідою й товариством!

Люди, які намагаються домінувати, постійно сперечаються щодо гіпотетичних речей, влаштовують драми під час важливих свят й зустрічей. Найпарадоксальніше, що, замість того, щоб отримати увагу й захоплення, якого вони так домагаються, все відбувається навпаки.

Для того, щоб знайти щастя, ви повинні збагнути, що всі люди рівні. У кожного з них можна чомусь навчитися, дізнатися щось нове для себе. Якщо так ставитися до довколишніх - зникне страх, що ви «гірші за когось» і одночасно - потреба когось в чомусь переконувати.

4. Вмійте помічати маленькі радощі й насолоджуватися ними
Коли ми думаємо про те, що варто намагатися насолоджуватися життям, то на думку спадають лише якісь неймовірні й приголомшливі речі. Ми помилково вважаємо, що бути щасливим - це щось на зразок відпустки на красивому острові або виграшу в лотерею. Навчіться дякувати долі за кожну мить, цінувати й насолоджуватися тими неоціненними подарунками, які ми отримуємо щодня.

«Прості речі - це одночасно незвичайні речі, й тільки мудрі можуть їх побачити».

Багато людей замислюються про щастя. Але вони вважають, щоб відчути справжню радість, у їхньому житті все має бути ідеально. Насправді це не так. Справжня радість - це знайти щастя там, де ви перебуваєте сьогодні, й такими, якими ви є.

5. Розвивайте лише позитивні стосунки
Незалежно від того, чи є ви інтровертом чи екстравертом, якість життя залежить від взаємин з довколишніми. Ми стаємо схожими на людей, з якими проводимо багато часу; наше щастя пов'язане не з кількістю наших стосунків, а з їх якістю.

«Життя - це взаємини; інше - всього лише деталі»,
- Гарі Смолл

Дружба заради дружби щастя не принесе. Ви повинні розвивати взаємини з людьми, які дійсно вам підходять.

Лише, коли поруч з вами по-справжньому близька по духу й переконаннях людина, яка дорожить стосунками, можна говорити про радість і щастя.

6. Намагайтеся постійно вивчати щось нове
Коли ви ставитеся до життя так, ніби давно все й про всіх знаєте, то фактично позбавляєте себе можливості набути нового важливого досвіду. Якщо ви переконані, що завчасно знаєте, що станеться, якщо зробите щось по-новому, або поїдете в місця, де ніколи ще не були... просто зробіть це. Вас чекає неабияка несподіванка!

Ставтесь до життя, як до школи, в якій завжди можна навчитися нового. Лише через страждання й розчарування можна набути необхідного досвіду й мудрості.

Кожна людина на Землі може стати вашим учителем. І що більше досвіду ви впускаєте у своє життя, дозволяючи йому змінювати вас, то кращими стаєте.

7. Сприймайте важкі часи, як можливість для змін
Щасливі люди не перебувають на вершині щастя кожну мить свого життя. І в цьому важлива різниця. По-справжньому щасливі рівномірно ставляться до життя, насолоджуючись маленькими радощами, які посилає їм доля.

Все тому, що вони завжди готові вчитися й змінюватися. Вони не застрягли на своєму шляху. Вони розуміють, що життя вимагає зростання, й коли це зростання з певних причин припиняється, з'являється дискомфорт.

«Я думаю, що всі ми як зірки. Часом щось відбувається, й ми розриваємося на частини; в такі хвилини ми думаємо, що вмираємо; а насправді перетворюємося на наднову зорю. Потім ми дивимося на себе й розуміємо, що стали ще кращими, ніж були раніше!»,
- Джойбелла.

Справжня природа життя - це постійний рух й постійна еволюція. Навіть якщо ви не хочете, життя все одно підштовхуватиме до змін. Як? Ви почуватиметеся все менш комфортно в тій точці, де перебуватимете! А значить ви можете уникнути болю й страждань, зосередившись на внутрішньому зростанні. Не чекайте, поки життя дасть вам «чарівного стусана!»

8. Не витрачайте свою енергію на те, що цього не варто
Впевнені, що більшість людей прекрасно розуміють, що якщо все життя будуть ходити на ненависну роботу або залишатися в деструктивних відносинах, то радості від цього мало. Однак багато хто не розуміє, що ми володіємо достатньою силою, щоб змінити своє життя, при цьому - в кращу сторону.

«Слова мають найпотужнішу силу, яка доступна людині. Ми можемо використовувати цю силу на благо, щоб надихати й мотивувати, а можемо - на шкоду, якщо це слова відчаю. Слова володіють неймовірною силою: вони можуть допомагати, зцілювати, заважати, заподіювати біль, шкодити, принижувати й знищувати»,
- Ієгуда Берг.

Те, що ви займаєтеся ненависною справою або живете з нелюбом - це не проблеми. Це симптоми. Ознаки того, як і про що ви думаєте, наскільки широко мислите. Якщо ви вкладаєте в певні думки всю свою енергію - вони починають буквально «оживати». Існує приказка, що «якщо довго годувати вовка, то одного разу він вас все одно з'їсть». Так і з думками. Тому будьте дуже обережними з тим, про що думаєте. Тому що думка дуже швидко перетворюється в те, що ви відчуваєте, потім - у що вірите, слідом - як поводитися та як живете.

9. Знаходьте час для «бездіяльності»

«Мета життя - це жити. Жити, намагаючись випробувати якомога більше досвіду, охопити все й усіх, і залишатися завжди відкритими та сміливими перед лицем всього нового й незвіданого»,
- Елеонора Рузвельт.

Як говорила Елеонора Рузвельт, щастя - це не мета життя, а її вторинний продукт. Тому гнатися за ним щомиті, так само як і лежати на дивані та чекати, що воно впаде на голову, безглуздо. Іронія життя полягає в тому, що щастя залежить не від того, як багато радощів вам вдасться «спіймати», а в тому, скільком з них ви дозволите увійти у своє життя. Отже, ви повинні створити вільний простір у своєму житті, щоб впустити туди все прекрасне й неймовірне.

Щастя не можна розписати щохвилинно, наче завдання в щоденнику. Буде потрібно чимало часу, поки ви навчитеся насолоджуватися буденними моментами власного життя. Наприклад, коли читаєте улюблену книгу, сидячи в затишному кріслі, або розмовляєте за вечерею з коханою людиною, або дивитеся вранці у вікно. У кожній такій дрібниці й полягає найбільше щастя людини - щастя жити на цій Землі. Але саме по собі це розуміння не з'явиться, час для «бездіяльності» слід планувати.

 
10. Вчіться... грати
Коли ми були дітьми, то цілими днями лише тим й займалися, що фантазували та грали. Світ для нас був полотном, на якому ми малювали, те що душі було завгодно. Ми могли придумати й повірити у все, що хотіли!

Ви виросли, але нічого не змінилося! Придумуйте нові світи, розфарбовуйте їх! Не дозволяйте прагматичному світу дорослих відбирати у вас найцінніше - магію та чаклунство життя. Якщо ви дійсно хочете бути щасливими - займайтеся тим, що дарує радість, веселить й приносить справжню насолоду. Малюйте, грайте в піску, грайте в улюблені ігри, створюйте щось й вигадуйте!

Все це виглядає по-дитячому, і це прекрасно. Це означає, що ви готові помиритися з дитиною, яка завжди жила всередині вас. Насолоджуватися життям - це жити з відкритою душею та серцем, мов дитина. Тобто бути собою. Як і багато років тому...

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Гнилі люди»: 11 ознак лицемірних людей

9 неочевидних ознак низької самооцінки у жінок. Перевір себе