8 міфів про нервову систему, які шкодять вашому здоров'ю


Чи знали ви, що близько 70% населення планети мають порушення нервової системи: від серйозних психічних розладів до проблем з дратівливістю, безсонням й депресією. 
 
Когось мучать мігрені. Хтось не може побороти слабку силу волі. А хтось досі розгрібає наслідки дитячих травм. 
 
Разом з тим, люди продовжують вірити хибним судженням, які змушують їх миритися зі проблемами, відтягуючи візити до лікаря. 
 
Тож, як насправді працює нервова система та які існують стійкі міфи, давно спростовані наукою.

8 міфів про нервову систему, які давно час зруйнувати!

Міф 1. 
Людина сама формує свій характер
Згадаймо курс нейрофізіології: основні риси характеру людини закладаються до 4-річного віку. 
 
Тип темпераменту, емоційна збудливість, швидкість мислення - все це є вродженими характеристиками ЦНС, які залежать від внутрішніх фізіологічних процесів. 
 
За цілеспрямованість відповідає лобова частка кори головного мозку. І якщо кровообіг в ній порушено, людина матиме проблеми з концентрацією уваги, плануванням й вольовими зусиллями. 
 
Там же є центри, які відповідають за самостійність, авторитарність чи смішливість. А за допомогою електроенцефалограми можна взагалі відстежити, в якому ритмі працює мозок: альфа або бета. 
 
Люди першого типу є класичними «живчиками» з хорошою пам'яттю, стабільною психікою та умінням легко пристосовуватися до змін. Тоді як другий тип має вроджену неакуратність, неуважність й підвищену тривожність. Виходить, характер закладається ще в утробі.

Міф 2. 
Всі хвороби від нервів
Якби це було правдою, то люди, які живуть ситим й щасливим життям, ніколи б не хворіли. 
 
Або уявіть собі негоду, під час якої падає будинок, ламаються гілки дерев. Невже причина руйнувань криється в сильному вітрі, а не в трухлявій та ненадійній конструкції? Так само й з організмом людини в ситуації стресу. 
 
Нервове напруження ставить нас у складні умови, виставляє нашому тілу завищені вимоги, тягне всі сили. Здорова людина легко пройде такі випробування. Але якщо в організмі є негаразди - приховані хронічні захворювання, інфекції, патології - природно, вони проявляться, навіть якщо до цього не турбували.

Міф 3.
Нейрони головного мозку не відновлюються
Хто не чув страшилок про те, що нервові клітини гинуть назавжди. На відміну від інших тканин тіла, які мають високу здатність до регенерації. 
 
Однак вчені давно спростували цю теорію, довівши, що у всіх ссавців відбувається нейрогенез. Це процес утворення нових нейронів зі стовбурових клітин. Мало того, що нервова система пластична й одна клітина може взяти на себе роботу десятьох, виявилося, загиблі нейрони активно заміщаються. 
 
Стрес та алкоголь б'ють не стільки по головному мозку, скільки по нейромедіаторах - хімічних речовинах, що здійснюють передачу імпульсів.

Міф 4. 
Лінь - просто відмовка
Якщо пощастить, ваше тіло вироблятиме достатню кількість енергії, яку можна витратити з користю. 
 
Однак пам'ятайте, крім інстинкту виживання та продовження роду, в людині закладено потребу економити ресурси будь-яким способом, вишукувати найлегші шляхи для підтримки життєвих сил. 
 
Такий розклад необхідний організму через те, що він витрачає багато енергії на підтримку внутрішнього гомеостазу. Це дихання, травлення, м'язові скорочення, передача нейронних імпульсів. 
 
Лінь - своєрідний захисний механізм тіла. Але, якщо вона виходить за рамки норми, зверніть увагу на здоров'я. Боротьба із запаленнями та інфекціями, брак гемоглобіну в крові, гормональні порушення - все це величезна стаття витрат, яку слід покривати.

Міф 5. 
Депресія може розвинутися лише в кризовий період життя
Люди звикли думати, що депресивний стан виникає лише при складних життєвих обставинах. Наприклад, втрата близьких, розлучення, народження дитини, страшний діагноз. Проте, ця хвороба може з'явитися на порожньому місці, коли, здавалося б, нічого не віщувало біди. 
 
Все тому, що депресія - це симптом, а не першопричина. 
 
Приховані хронічні захворювання, слабкий імунітет, вроджений дефіцит серотоніну, малюсінька пухлина в гіпоталамусі або дефіцит нейромедіаторів - ось справжні чинники, які послаблюють нервову систему й спричиняють депресію.

Міф 6. 
Щоб кинути палити, потрібно мати неймовірну силу волі
Справа не в волі, справа в хімії. Вчені довели: зі шкідливими звичками легко розлучаються лише ті люди, нервова система яких має високі адаптаційні можливості. 
 
Тобто близько 30% завзятих курців спершу в програші. Їх ЦНС не має таких ресурсів. У процесі паління компоненти сигарети стають важливою частиною біохімічних реакцій організму. 
 
Все тому, що нікотинова та інші кислоти перестають вироблятися тілом курця самостійно. Щоб відмовитися від шкідливої звички й перейти на «самозабезпечення», потрібна не воля. Необхідні речовини, які стимулюють мозок, аж до антидепресантів.

Міф 7. 
Вилікувати хронічну втому допоможе відпустка
У нормі тіло людини має відновлювати свої ресурси під час нічного сну. На жаль, на практиці все не так гладко. 
 
Тисячі людей прокидаються з постійним відчуттям втоми, роздратованості, безсилля, яке не минає навіть після тривалих вихідних. 
 
Що робити? Лікарі радять перевірити щитоподібну залозу. У 40% випадків збої в її роботі спричиняють пригнічений стан, емоційні зриви, проблеми зі шкірою, зайвою вагою та сприйняттям довколишнього світу. 
 
Якщо зі щитовидкою все гаразд, зробіть УЗД наднирників, перевірте рівень гормонів й лейкоцитів в крові. Ми цього не помічаємо, але наше тіло сигналізує про проблеми, й відпочинком тут не відбудешся.

Міф 8.
Для підтримки нервової системи приймайте препарати для нервів
У більшості випадків головні болі, депресія та інші неврологічні проблеми - наслідок порушень в фізіології організму на тлі уповільнених інфекцій. 
 
У трьох з п'яти пацієнтів, які звертаються до лікарів зі скаргою на нерви, знаходять проблеми з кров'ю та хребтом. Іноді причина криється в захворюваннях органів травлення, неправильному режимі харчування, екології. 
 
Так що лікуватися треба комплексно, а не точково, медикаментами, які просто усувають хворобливі симптоми.

Сподіваюся, що вберегла вас від небезпечних помилок й надихнула краще стежити за собою. 
 
Хай ваша нервова система буде здорова!

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Якщо хтось хоче вас принизити, значить…»: слова Харукі Муракамі, які вражають своєю мудрістю

Оберіть фігуру та дізнайтеся про себе «приховану правду»