Філософія щастя: 8 рецептів щастя з різних країн

У кожної людини власне уявлення про щастя. А в деяких країнах є навіть справжні міністерства щастя, завдання яких робити так, щоб люди були задоволені своїм життям. При цьому далеко не всі знають, що у світі існують ще й національні концепції щастя, які пропонують готові рецепти того, як можна почати радіти життю й позбутися стресу.

 

Найцікавіші концепції щастя з усього світу, щоб кожен з вас обов'язково знайшов щось корисне для себе

 

Філософія щастя в різних країнах:

 

1. Філософія щастя: Калсарікянні (Фінляндія)

Якщо спробувати перекласти цей складне слово, то вийде приблизно таке значення: «розпивання спиртних напоїв в спідній білизна без найменшого наміру виходити з дому». На відміну від інших скандинавських концепцій щастя, калсарікянні не передбачає красивої картинки з каміном та затишною ковдрою - тут все ближче до реального життя.

 

💛Рецепт щастя Калсарікянні:

Прийшовши ввечері додому, переодягніться в улюблений зручний одяг. Піжама та теплі шкарпетки - ідеальний варіант. Відкрийте пляшку вина. Можна, звичайно, й інших, більш міцний напій, але тут важлива міра. Завтра вам не повинно бути погано від того, що сьогодні ви відчуватимете щастя.

 

Візьміть чіпси, шоколадні батончики та цукерки - загалом, те, що не має жодного відношення до правильного харчування. Сьогодні можна. Увімкніть приємну музику або подивіться відео з кумедними звірятами. Потрібно створити фон. І тепер можна розслабитися й відпустити всі проблеми.

 

2. Філософія щастя: Сінрін-Йоку (Японія)

«Сінрін-Йоку» перекладається з японської як «лісові ванни». Суть цієї терапії в насолоді природою й пошуку єднання з нею. Це унікальний метод боротьби з депресією та стресом без таблеток чи лікарів.

 

Лісова терапія офіційно визнана в Японії та Південній Кореї. Науково доведено, що вона знижує агресію, рівень гормонів стресу в крові, але при цьому підвищуються продуктивність та імунітет. А радість від спілкування з деревами відчувається довше, ніж від підвищення зарплати.

 

💛Рецепт щастя Сінрін-Йоку:

Зайдіть в ліс. Знайдіть затишне місце. Спробуйте «увібрати» ліс в себе, подивіться довкола, вдихніть на повні груди, прислухайтеся, доторкніться до дерева, спробуйте повітря на «смак». Закрийте очі й відчуєте спокій та гармонію.

 

3. Філософія щастя: ікігаі (Японія)

«Ікігаі» дослівно перекладається з японської як «сенс життя». Однак набагато ближче інше значення - «те, заради чого хочеться прокидатися вранці». Це може бути запах кави, з якого ви починаєте свій день, глобальні проєкти на роботі або ваш домашній улюбленець.

 

Коли людина знаходить свій ікігаі, вона позбувається руйнівних звичок та депресії, не може дочекатися початку наступного дня, щоб зайнятися улюбленою справою.

 

💛Рецепт щастя ікігаі:

Почніть ранок з улюблених ласощів. Так вам приємніше буде прокидатися, а день почнеться правильно - з гарного настрою. Впустіть невеликі зміни у своє життя, наприклад щодня виділяйте годину на хобі.

 

Розбудіть в собі дитину: станьте сміливим, цікавим, незалежним від чужої думки. Але пам'ятайте, що не можна стати щасливим, зашкодивши довколишнім. Радійте дрібницям. Завжди повністю віддавайтеся тому, чим зараз займаєтеся та що вам подобається. Хай сам процес стане метою.

 

4. Філософія: Люкке (Данія)

«Люкке» з данської перекладається як «щастя». Суть концепції зводиться до того, щоб досягти глобального задоволення й щоденної радості від життя в чистому вигляді.

 

💛Рецепт щастя Люкке:

З того, що ви можете зробити просто зараз: підіть в гості до сусідів й почастуєте їх чимось смачненьким або скажіть близьким приємні слова. Можна ще усміхнутися незнайомцю.

 

У глобальному сенсі варто змінити роботу, якщо вона вам не подобається, і перестати купувати «статусні» речі лише тому, що вони є у всіх. Не захаращувати своє життя у всіх сенсах. Й не обмежуйте себе нав'язаними умовностями.

 

5. Філософія щастя: Паллі-Паллі (Південна Корея)

Якщо для деяких країн щастя полягає в умінні насолоджуватися моментом, бути неквапливим та спокійним, то для Південної Кореї все навпаки. Мешканці цієї держави вічно кудись поспішають. «Паллі-Паллі» можна перекласти як «швидше-швидше».

 

Корейці не люблять чекати. Звідси популярність бліц-побачень, мовних курсів, які обіцяють навчити іноземної мало не за кілька тижнів. А що говорити про постачальника піци чи інтернет-замовлень! Щоб конкурувати з ними у швидкості, мережі McDonald's довелося створити власну кур'єрську доставку.

 

💛Рецепт щастя Паллі-Паллі:

Основна заповідь - не втрачайте можливостей і використовуйте їх швидко. Щоб нормально жити на таких високих швидкостях, дотримуйтесь наступних правил: живіть за розкладом; добре харчуйтеся й не жертвуйте часом на їжу, частіше співайте (в душі, дорогою на роботу, в караоке). Не припиняйте вчитися, але робіть це старанно.

 

6. Філософія щастя: Кюрі (Шотландія)

«Кюрі» шотландською означає «згорнутися клубочком», «притулитися». Звичайно, в країні з суворим північним кліматом важливу роль відіграє затишок. Однак це лише одна зі складових.

 

Не менш цінним в цій концепції щастя є єднання з природою, спілкування з тваринами та контакт людини зі своєю спадщиною. Тут важливі ритуали, традиції, рідна земля.

 

💛Рецепт щастя кюрі:

Вийдіть на прогулянку разом з собакою в якесь гарне місце на природі. Не думайте про холод або мряку - концентруйтеся на неприємних дрібницях. Увімкніть приємну музику або послухайте звуки природи.

 

Увечері підіть з друзями в кафе й обговоріть якісь цікаві ідеї, поділіться своїми. І обов'язково поважайте історію й не забувайте про зв'язок з предками.

 

7. Філософія щастя: Філотімо (Греція)

З грецького «філотімо» перекладається приблизно як «гідність, чесність, гордість». Однак еквівалент підібрати важко, оскільки навіть жителі країни вкладають в це поняття щось своє. Основний сенс - повага до себе та своїх друзів, почуття єдності й спорідненості й, звичайно, гордість за себе та інших.

 

💛Рецепт щастя Філотімо:

Кожен день формулюйте по 2-3 позитивні думки (можна записувати в щоденник), будьте гостинними. А якщо ваш друг на питання: «Як справи?» - відповість: «Непогано» - обов'язково уточніть, як ви можете допомогти, і почастуєте його смачним супом або тістечком.

 

8. Рецепт щастя Далай-лами

Відомий духовний лідер, до якого дослухається багато хто, незалежно від культури й національності, вважає, що принципи щасливого життя в наступному:

 

✔ Для чого сумувати, якщо все ще можна поправити? І для чого засмучуватися, якщо нічого вже виправити не можна?.

 

Щодня всім випадає шанс почати спочатку. Кожен день - наш день народження.

 

Треба вчитися концентруватися й уникати «блукання розуму». На це, до речі, спрямовані більшість практик медитації. Варто повністю віддаватися моменту, в якому ми зараз живемо.

 

Треба вміти бути щедрим й допомагати іншим. Істинно щасливою людиною можна стати лише серед інших людей.

 

А який рецепт щастя у вас? Поділіться ним у коментарях!

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Якщо хтось хоче вас принизити, значить…»: слова Харукі Муракамі, які вражають своєю мудрістю

Оберіть фігуру та дізнайтеся про себе «приховану правду»