Як підвищити самооцінку та полюбити себе

 

Любов до себе - необхідний елемент повноцінного, щасливого та яскравого життя. Але це ти вже чула мільйон разів...


Набагато складніше зрозуміти, як же зробити так, щоб це почуття з'явилося.

 

 

Конкретні кроки, щоб полюбити себе й зміцнити самооцінку:

 

1. Візьми відповідальність за власне життя

Не віддавай цю відповідальність батькам, начальникам, сусідам... Життя твоє, і відповідальність за нього теж твоя.

 

Коли я була підлітком, в моєму середовищі була популярна фраза - «Не ми такі, життя таке». І цим виправдовувалися всі поведінкові порушення.

 

Вже пізніше я зрозуміла, що насправді кожен мій вчинок, кожне рішення й кожна думка відбивається на моєму житті. Те, що я маю - результат лише моїх дій.

 

Зверни увагу на те, як змінюється світ довкола в залежності від того, як ти поводишся. Так ти потроху почнеш усвідомлювати, що саме ти кермуєш своїм життям: як захочеш, так і буде. Поступово ти набудеш упевненості в собі й полюбиш себе.

 

2. Відверто заявляй про свої бажання

При спілкуванні з людьми одразу говори, якщо тобі щось не подобається. Не варто терпіти чи підлаштовуватися, щоб бути для всіх зручною та доброю.

 

Прийшовши в магазин або в кафе, не кажи

 

«А чи не могли б ви», 

«Чи не дасте мені», 

«Можна мені, будь ласка». 

 

Кажи: 

«Я буду», 

«Мені потрібно».

 

3. Не виправдовуйся

Визнач для себе, що ти робиш те,  що вважаєш за потрібне, те, що відповідає твоїм бажанням й потребам. Це і є повага до себе. І не варто за це просити вибачення.

 

Звісно, у тебе завжди будуть певні зобов'язання перед іншими людьми. І важливо намагатися їх виконувати, якщо це не зачіпає твої інтереси, але якщо раптом щось не вийшло зробити вчасно - це нормально.

 

Якщо спізнилася, можеш сказати: «Спасибі, що зачекали!».

 

Не обов'язково називати причину, якщо тебе не питають. А якщо вже запитали, достатньо просто відповісти: «Потрапила в затор»

 

Не варто вдаватися до довгих пояснень, що ти пізно лягла, не почула будильник, потім довго не могла знайти ключі й т.д. Це нікому не цікаво. І виглядає, як виправдання.

 

4. Контролюй свою поведінку

Внутрішні переконання впливають на зовнішні прояви, і навпаки. Тому слідкуй за тим, щоб твоя спина завжди була прямою, й при розмові ти дивилася в очі співрозмовнику, а не відводила погляд.

 

Якщо не вдається, і ти не можеш так, просто постанови собі: «Сьогодні я поводитимусь так, ніби я керую світом. Сьогодні в моєму голосі звучить впевненість й сила...». 

Зроби це один раз й ти зрозумієш, що це легко та природно - бути сміливою та впевненою.

 

5. Формуй адекватну самооцінку

Самооцінка - те, як ми себе оцінюємо в різних аспектах особистості. Людина формує уявлення про себе за багатьма критеріями: розумові здібності, зовнішність, кар'єра, дохід, статус, особисте життя і т.д.

 

Що ж таке об'єктивна самооцінка? Це коли ти усвідомлюєш, що ти не гірша за інших, але й не краща.

 

Багато людей навіть не вміють себе оцінити.

 

Коли їх просять розповісти про себе, вони відповідають: «Друзі вважають, що я весела», «Батько називає мене ледачою». 

 

Але це все те, що про них думають друзі чи рідні. Що ж вони самі про себе  можуть сказати? А про себе вони нічого сказати не можуть.

 

Так і виходить, що нас оцінює, формує нашу самооцінку хтось інший, але не ми самі.

 

Причини низької самооцінки:

Перш за все це «привіт» від батьків. Наприклад, дорослі порівнюють дитину з кимось. «Ось Катруся краще робить, ніж ти. Вона допомагає мамі, швидше розв’язує задачі з математики...».

 

Мене, наприклад, часто порівнювали зі знайомою дівчинкою. Мама весь час говорила, що у неї краще виходить вчитися, краще виходить робити ще щось... Але мені завжди було незрозуміло й образливо, чому мене з нею порівнюють. Хто взагалі ця дівчинка моїй мамі?

 

Батьки можуть знецінювати дитину, кажучи: «У тебе нічого не вийде», «У тебе руки не з того місця ростуть», «Тобі це не вдасться». А подорослішавши людина так і живе з переконанням - «Я ніщо».

 

Дитина виростає з адекватною самооцінкою, коли батьки люблять її такою, яка вона є, не навішуючи на неї свої очікування.

 

Часто дорослі транслюють негативне ставлення до себе своїм дітям, тому що й самі перейняли його від батьків, копіюючи їх поведінку та спосіб життя.

 

В три роки дитина вже може орієнтуватися, де її місце в житті: під сонцем чи в тіні. І вона приходить в дитсадок або іншу дошкільну чи шкільну установу вже зі сформованою самооцінкою. 

 

А інші діти безпомилково зчитують, хто перед ними: лідер чи жертва. І поводяться з нею відповідним чином, закріплюючи переконання дитини про себе. 

 

А потім те ж саме відбувається з однокурсниками й колегами по роботі...

 

Низька самооцінка - основна причина нелюбові до себе

 

Які ознаки низької самооцінки й чим вона небезпечна?

 

 

Ознаки людини з низькою самооцінкою:

 

сором'язливість,

невпевненість;

страх сказати про свої бажання та потреби (наприклад, людина краще терпітиме, ніж відпроситься в туалет);

деструктивна поведінка - немає кар’єрного зростання, не хоче виходити на зустрічі з друзями, намагається принизити інших людей, щоб самоствердитися та ін.;

почуття збентеження, потреба за все й завжди просити вибачення.

 

Одна моя знайома постійно просить вибачення. За те, що не так сіла, поклала ногу на ногу, зробила ковток води. Їй весь час ніяково.

 

Низька самооцінка, це коли твоє місце під сонцем знаходиться десь в тіні.

 

«Я не достойна цієї роботи»

 

«Я не варта цього чудового чоловіка»

 

«Я не заслуговую багатства, хорошого життя»

 

Чим небезпечна низька самооцінка? 

 

Яскравий приклад - Мерилін Монро. IQ актриси був 140, й увагою чоловіків вона не була обділена, але при цьому вважала себе дурною та бездарною. Як підсумок - депресія, наркотична залежність й самогубство.

 

У людини з низькою самооцінкою є типова ознака - вона постійно шукає когось, на кого може покластися, або того, кого можна принижувати, щоб користуючись цим підвищувати власну самооцінку.

 

У деяких аспектах низька самооцінка може виявитися конструктивною. 

 

Тут ми маємо справу з комплексом неповноцінності по Адлеру. Активізується гіперкомпенсаторна функція особистості. Яскравий приклад - Наполеон. Непоказний чоловік маленького зросту завоював пів Європи. Так, він домігся успіху, але чи був щасливий?

 

Люди з високим рівнем самооцінки. Які вони?

 

Люди з високою самооцінкою живуть так, як вони хочуть, а не так, як мають чи як треба. Вони приймають життєві рішення виходячи з власних бажань, а не з необхідності.


Рекомендую прочитати:

10 способів навчитися любити себе від відомого психолога Луїзи Хей

 

 Люди з високим рівнем самооцінки

 

люблять тих, хто любить їх;

 

спілкуються з тими, хто їх цінує та поважає;

 

не спілкуються з тими, хто їх принижує/зневажає;

 

не намагаються всім довести, що заслуговують любові: вони знають це;

 

не бояться бути собою: в будь-якій ситуації відчувають себе вільно та впевнено - розуміють свою відповідальність за себе й приймають рішення, виходячи з цього.

 

Мати високу самооцінку - значить жити так, як хочеться

 

Як підвищити самооцінку?

 

Сама формуй об'єктивне уявлення про себе. Не треба питати думки інших. Тим більше тих, хто вас весь час критикує. А ось до людей, які вами захоплюються, варто дослухатися.

 

Об'єктивна самооцінка - усвідомлення своїх чеснот й слабких сторін. Причому останні розглядаються не як трагедія, а як стимул для розвитку й додаткові можливості.

 

Продіагностуй й скоректуй своє коло спілкування. Частіше спілкуйся з людьми, які тебе хвалять, звертають увагу на твої чесноти та яким ти важлива. 

 

Взаємодію з тими, хто тебе критикує, скорочуй до мінімуму. Це найпростіший спосіб швидко полюбити себе, підвищивши самооцінку.

 

 

Пам'ятай, що т гідна компліментів. Завжди приймай їх з усмішкою й чітким усвідомленням, що це правда.

 

Ніколи не критикуй себе. Ні в думках, ні вголос. Навіть жартома не можна цього робити. Якщо ти хочеш підняти самооцінку, навіщо переконувати себе та довколишніх у власних недоліках?

 

Перемикай увагу з недоліків на чесноти. Це важливий фактор високої самооцінки. Роби те, що тобі вдається краще за інших. І обов'язково колекціонуй свої перемоги.

 

Ні з ким себе не порівнюй. У світі інтернету, соціальних мереж зробити це складно. Але пам'ятай, що люди у своїх соцмережах показують лише те, що хочуть показати. Всі складності, неприємності й невдачі, як правило, залишаються за кадром.

 

Як можна допомогти собі перестати порівнювати себе з іншими:

 

Відмовся на певний час від соцмереж. Хоча б на тиждень. І подивишся, як змінюватиметься твоє самоприйняття, коли ти почнеш оцінювати себе незалежно від того, чого вдалося домогтися іншим.

 

Проста вправа для тих, хто не знає, як підвищити самооцінку: поставте на комп'ютер або телефон заставку:  

 

«Привіт, розумнице!» або «Я - красуня».

 

Роби те, що тобі хочеться, відкинувши всі стереотипи. «Що скажуть люди?», «У мене не вийде» і подібні думки не мають тебе зупиняти від того, щоб чинити так, як тобі потрібно.

 

Приймай себе повністю. Це не завжди легко. Але якщо ти позбудешся негативних переконань, сформуєш адекватне уявлення про себе й дослухатиметеся до власних потреб й житимеш відповідно до них, тобі обов'язково все вдасться. І питань про те, як прийняти свої недоліки, виникати вже не буде.

Популярні дописи з цього блогу

Гороскоп на тиждень з 29 квітня по 5 травня 2024 року

9 відмінностей у поведінці розумних та обмежених людей

10 способів навчитися насолоджуватися життям