Хелловін та справжній зміст цього свята

 

Світлина: spadok.org.ua


Що таке Хелловін і коли його святкують?

В Україні більшість населення вважає, що свято Хелловін - це «американське» свято, чуже українцю своїми традиціями, й в цілому його святкування не схвалює церква, а священники називають ніч на Хелловін - святом демонів та бісів, яке має викликати у вірян лише огиду.

 

Та чи справді це так?

 

Ось, що пише Вікіпедія:

 

Хелловін (також Хеллоуін; англ. Halloween, All Hallows 'Eve або All Saints' Eve - тобто Ніч всіх святих)  - сучасне міжнародне свято, яке походить від традицій древніх кельтів Ірландії та Шотландії. Історія Хелловіна почалася на території сучасних Великобританії та Північній Ірландії. Відзначається щороку 31 жовтня, в переддень Дня всіх святих.

 

Історик Ніколас Роджерс, який вивчав джерела Хелловіна, відзначав, що, попри спроби зв'язати його походження з давньоримським святом паренталії (від parentes - батьки), який святкувався 13-21 лютого, прообраз Хелловіну, найімовірніше, зародився з появою кельтського язичницького свята Самайн, святкування якого тривало сім діб - по три доби до і після самого Самайна в ніч на 31 жовтня, опис якого з'являється в староірландській літературі починаючи з X століття. Назва цього свята походить від староірландського слова Samhain, яке означало «кінець літа» і згодом перетворилося в ірландську назву місяця листопада.

 

Як бачимо, свято Хелловін має надзвичайно давні кельтські коріння (його святкували більше ніж 1000 років тому!) й було присвячене воно Дню Предків, Дню Всіх Святих. У наші дні його просто осучаснили й стали святкували у різних країнах світу.

 

На жаль, Вікіпедія не пише про саму суть цього свята, що кельти в ніч з 31 жовтня на 1 листопада вшановували померлих предків, родичів, збиралися біля вогнищ, щоб подякувати - за врожай, за здорових нащадків, за сили, подякувати за все. На цю честь вони влаштовували урочистості - обряди, музичні містерії й лісові феєрії. Адже саме у цей зоряний час відкривалася Небесна Брама! Це був один із небагатьох священних днів в році, і люди готувалися до нього (Самхейну), молилися у цей день, проводилися ініціації, магічні ритуали та ворожіння (на любов, на удачу, на здоров'я). Хлопці вступали на самостійний шлях, дівчата прохали про одруження, а господар просив про майбутній добрий урожай та дякував за теперішній. Зберігалася інтрига: адже духи перевіряли людей на ПРАВедність - або благословляли їх, або навпаки дарували нові випробовування...

 

Велесова ніч - слов'янський Хелловін?

А чи було у наших предків, слов'ян, щось подібне у цей день? Так, було. По давньому календарю якраз з 31 жовтня на 1 листопада припадає Велесова Ніч - абсолютно ідентичне Хелловіну свято, можливо трошки більш сакральне, але полягало воно у вшануванні духів землі, духів неба, духів предків, які за уявленнями останній раз у році приходили до своїх нащадків, щоби віддячити їм (як саме? все залежить від вчинків)) й потім остаточно відлетіти в небесний світ - Ирій до наступної Весни.

 

Велесова Ніч - дуже важливий й вирішальний підсумок усіх ваших вчинків за рік: як ви працювали, як ставилися до рідних, до дітей, онуків, чи ображали тварин, чи лихословили, лінувалися, чи допомагали бідним і так далі... Тому, не раджу ставитися зі зневагою до Хелловіна, навіть якщо ви сповідник якоїсь іншої, не української за звичаєм конфесії (наприклад, єговіст).

 

Символіка Хелловіна

Як ми знаємо з різноманітних кінофільмів: переважно діти, хлопці та дівчата, переодягнені у святкові костюми, брали великі гарбузи, спустошували їх і вирізали в них отвори у вигляді обличчя. Потім вони ставили їх на подвір'ях своїх будинків, або на вулицях й запалювали свічки. Уночі спостерігався захопливий ефект, неначе це голови привидів.

 

Діти також ходили по сусідах, приносили або підкидали їм ці «голови гарбузів» і натомість просили, або отримували у подарунок цукерки чи інші солодощі.

 

Це дуже спрощений міф того, що насправді відбувалося.

 

Гарбуз

Чому гарбуз є головним символом Хелловіну?

 

У кельтських народів, гарбуз - це символ кінця збору урожаю, і власне існувало повір'я що у ньому може міститись душа предка. Отже, гарбуз - символ предків, а тому є головним атрибутом Хелловіну. Є він символом і в українців.

 

Кілька цікавих фактів про гарбуз (для загального розвитку):

 

Найближчі родичі гарбузові - кабачки, огірки, баклажани та кавуни.

Гарбузові квіти їстівні, їх додають як приправу в різні делікатеси

Індіанці Америки смажили скибочки гарбуза на багатті, а зі смужок в'яленого гарбуза робили килимки.

Гарбуз - дуже корисна для здоров'я їжа (малокалорійна та багата клітковиною)!

У минулому вважали, що гарбуз - хороший засіб від веснянок та зміїних укусів.

Перші американські поселенці вирізали верх у гарбуза, видаляли насіння, наповнювали нутро молоком, спеціями та медом, а потім запікали в гарячій золі.

Гарбуз на 90% складається з води.

 

Можливо вас зацікавить:

7 смачних страв з гарбуза. Найнезвичніші та найсмачніші осінні варіанти

 

Свічка

Другим символом Хелловіну є свічка. Про свічку ми знаємо дуже багато ритуалів. Свічку наші предки запалювали завжди - на Різдво, на Великдень, при смерті, при народженні, при грозі. Свічка, а саме її вогонь - уособлювали зв'язок з Вищими Силами, з Богом, з Предками. При свічці молилися, зі свічкою проводили обряди, свічкою зцілювали. Свічка пов'язана з Богом і Предками. А тому є атрибутом свята Хелловін. 

 

Солодощі, фрукти

Наші предки солодкими фруктами й печивом обдаровували могили Пращурів, а також інші святі місця, виконували пожертву, ставили треби у вигляді яблук, винограду, льодяників, випічки (і ніколи не використовували м'яса!). Тобто, солодощі тут не спроста. Ними задобрювали духів. Закликали їх. Досі зберігся звичай ставити цукерки у куточку, щоби пригостити домовика. Так що солодощі мають досить глибокий зміст у цьому святкуванні, та й взагалі в традиції пращурів.

 

У Мексиці на День Мертвих (аналог Дня Всіх Святих) - черепками розмальовують хати, роблять вишивки з черепками, діти розмальовують собі обличчя, перебираються у костюми скелетиків, і це не тлумачиться як щось погане, а навпаки - церква схвалює це, а люди з усіх куточків планети з'їжджаються щоби побачити цю захопливу гру, феєрію. Тому що мета у цього свята тільки одна - вшанувати предків. А Предки - це святе!

 

Чим зайнятись на Хелловін?

1.

У першу чергу запаліть свічку й просто подумайте. Як минув рік (а він фактично минув, тому що увесь врожай зібраний, господарський сезон закінчений й ми вже чекаємо настання нового року). Випишіть на папір усе те, чим ви задоволені й окремо - чим не задоволені. Згадайте усі свої вчинки, різні проблемні ситуації та проаналізуйте де ви були не праві. Зробіть просто висновки про прожитий рік! Це дозволить Вам бути щирими та відкритими - у першу чергу перед собою. А духи предків оцінять ;).

 

2.

У другу чергу - усвідомте цей день. Одягніть гарний одяг, а головне приготуйте щось із гарбуза, фруктів та інших овочів - зберіться за столом та скуштуйте всі разом. Хелловін - сімейне свято! Перед споживанням їжі запаліть свічку й обов'язково помоліться, подякуйте всім. Подякуйте своїм батькам, померлим родичам, бабусям, дідусям. Пообіцяйте собі та їм бути кращими, сильнішими, вихованішими.

 

3.

У третю чергу, близько до вечора, після родинного столу, можете взяти дітей і піти десь відсвяткувати, зробити їм солодкий стіл, або виконати їх давні мрії - зробити подарунки. Основна мета - щоб діти відчули щось приємне на душі, приємне й важливе для них. А наступного дня, 1 листопада можна сходити на могилки предків, покласти цукерки, запалити свічки. 

 

Отож, солодкого Хелловіну! 

І хай усі ваші бажання збудуться у цю магічну ніч! ;)

 

За матеріалами: культурно-історичного порталу «Спадщина Предків»

Популярні дописи з цього блогу

Гороскоп на тиждень з 29 квітня по 5 травня 2024 року

9 відмінностей у поведінці розумних та обмежених людей

10 способів навчитися насолоджуватися життям