10 звичок жінок, які постійно себе знецінюють, але вперто цього не помічають

10 звичок жінок, які постійно себе знецінюють, але вперто цього не помічають

Здорова самооцінка - це впевненість у тому, що кожна людина цінна, так само як і інші, але не більше. 

Цю просту істину складно прийняти жінкам із заниженою самооцінкою, адже вони постійно порівнюють себе з іншими й весь час вважають, що програли.

 

А часом для щастя бракує лише крапельки любові до себе.

 

Ось найочевидніші звички жінок, які постійно себе знецінюють. Від таких установок треба якомога швидше позбуватися.

 

1. Не обмежені в фінансах, але  часто купують дешеві речі та косметику, тому що «й так зійде»

 

Гроші - це не просто матеріальний ресурс. Вони зображають ставлення до себе та інших. Якщо жінка постійно економить на собі, але купуючи дорогий подарунок друзям чи членам сім'ї навіть не вагається, зрозуміти її пріоритети нескладно.

 

Найчастіше за «фінансовою анорексією» ховається низька самооцінка й нелюбов до себе. 

 

Жінка переконана, що не гідна чогось хорошого, тому відмовляється купувати речі, які приносять їй задоволення. 

 

До слова, дешевий одяг змушує нас відчувати себе ще гірше, так що виходить замкнуте коло.

 

Одразу припинити себе обмежувати складно, але варто зробити хоча б маленький перший крок. Оберіть одну частину тіла, яка вам подобається, й купіть для неї щось хороше та дороге: туш для вій, помаду для губ або лак для нігтів.

 

Ще психологи радять мотивувати себе через користь. Ніяк не почнете займатись спортом, тому що шкода грошей на абонемент в зал? Переконайте себе, що це не марна трата грошей, а інвестиція у власне здоров'я.

 

2. Одягають красиву білизну лише в особливих випадках

 

Низька самооцінка проявляється в підвищеній тривожності, нерішучості та гострій потребі в сторонньому схваленні. Часто у жінок є лише 2 види білизни: простенька «для себе» й мереживна «для особливих випадків»

 

Але ж є золота середина - носити красиві речі незалежно від того, чи побачить їх хтось ще. Тим більше, що спідня білизна впливає на самооцінку жінки, а страх осуду - це деструктивна звичка, яку треба викорінювати.

 

3. Ховають обличчя під товстим шаром косметики

 

Всім відомий так званий «ефект помади»: це коли нафарбували губи - й самооцінка одразу ж підіймається. 

 

Фахівці підтверджують, що багато жінок дійсно впевненіше почуваються з макіяжем й навіть більше подобаються довколишнім. Найімовірніше це пов’язано з так званим «ефектом Едіпа». Жінка вважає, що косметика робить її красивішою, тому й поводиться впевненіше, й інші люди це помічають.

 

Жінки з низькою самооцінкою переконані, що мають гарний вигляд лише з макіяжем та бояться, що люди розчаруються, побачивши їх «справжнє обличчя». Жінки, які фарбуються рідше, впевненіші в собі й емоційно стійкіші.

 

Є проста психологічна практика, яка допоможе подолати залежність від косметики й прийняти себе. Потрібно щодня хоча б по 10 хвилин сидіти перед дзеркалом й розглядати своє обличчя без жодної косметики. Результат обіцяють через 2 тижні.

 

4. Змушують себе робити те, чого не хочуть

 

Часом жінки беруть на себе непосильні зобов'язання лише заради похвали. Вони не дослухаються до своїх бажань та бояться не відповідати чужим стандартам. Але неповага до власних потреб - пряма дорога до знецінення себе й погіршення якості життя.

 

Часом просто необхідно зрозуміти, хто ти, не ідентифікуючи себе з соціальними ролями: матір'ю, дружиною, сестрою, працівницею чи людиною, яка чомусь всім щось винна. 

 

Ми живемо лише раз, то навіщо витрачати свій час лише на те, чого хочуть інші.

 

5. Носять надто відвертий одяг

 

Багато жінок зацикленні на власній зовнішності й сприймають своє тіло виключно як гарний предмет. Прагнучи бути привабливими в очах інших, вони часто ігнорують власне «я» й обирають надто відверті та незручні речі.

 

Такий підхід не лише видає невпевненість жінки («Я красива, лише коли одягнена сексуально»), але й грає проти неї самої. Адже одяг - це спосіб самовираження. У багатьох випадках коротенька спідниця, надто глибоке декольте або надміру відвертий розріз на сукні спонукають до думки, що в інших сферах - професійній, творчій, сімейній - жінка просто не здатна реалізуватися.

 

6. Взагалі не надають значення зовнішньому вигляду

 

Багато дівчаток підлітків соромляться власного тіла й ховають його під мішкоподібним одягом. Якщо низька самооцінка перекочувала й в доросле життя, жінці стає байдуже, як вона виглядає. Те ж саме відбувається, коли ми відчуваємо себе нещасними: вся енергія спрямована всередину себе й вибір одягу здається марною тратою часу.

 

У пригніченому стані багато хто надає перевагу безформним кофтам й простим джинсам лише тому, що вибір цього одягу не потребує зайвих зусиль. При цьому психологи відзначають, що не лише наш внутрішній стан впливає на те, як ми одягнені, - зворотний зв'язок теж працює. Коли на душі кішки шкребуть, треба одягатися в те, що асоціюється зі щастям.

 

7. Не лише не приховують того, що знецінюють себе, а ще й розповідають про це іншим

 

Навіщо ми часом кажемо іншим гидоту про себе, принижуємо власну гідність й скиглимо? Якщо вірити психологам, це банальне благання про жалість й спроба випросити комплімент. Жінкам із заниженою самооцінкою часом життєво необхідно отримати від інших докази своєї спроможності.

 

Уваги вони теж вимагають досить витонченим способом: демонстративно сумують, скиглять, дуються й ображаються. Але у відповідь на таку поведінку можна отримати негативну реакцію, яка ще більше ослабить віру в себе та інших.

 

8. Бояться виділитися з натовпу

 

Залежність від стороннього схвалення проявляється в страху носити яскраві речі, які, як здається жінці, не відповідають її образу в очах довколишніх. Якщо вона вважає себе невдахою, то обирає непоказні речі, щоб відповідати цій ролі.

 

Яскраві кольори й вуличний стиль обирають відкриті, товариські й впевнені в собі жінки. Тим, хто страждає високим рівнем тривожності, відчуттям постійного неспокою та сумнівами - комфортніше одягатися в непримітний одяг або обирати безформні речі, які служать своєрідною бронею від зовнішнього світу.

 

9. Носять одяг та взуття, яке викликає дискомфорт

 

Жінки, які не відрізняються любов'ю до себе, намагаються виглядати так, як заведено в суспільстві, й відчувають від цього стійкий стрес. Чомусь вважається, що високі підбори - атрибут вродливої жінки. І ось невпевнена в собі одягає «шпильки», які ненавидить всією душею, аби вписатися в встановлену «норму».

 

При цьому мода на високі підбори давно минула - в тренді зручне взуття на плоскій підошві й зручному каблуці. 

 

Стало очевидно, що нав'язані стандарти краси спричинюють травми, проблеми зі здоров'ям й неприємності на кшталт пухирів або врослих нігтів.

 

10. Намагаються розв'язувати психологічні проблеми за допомогою пластичної хірургії

 

Одна справа - виправити викривлену носову перегородку, яка заважає дихати, або прибрати очевидний дефект. Але деякі жінки прагнуть відредагувати в собі все й видають тим самим свою низьку самооцінку. Вони не приймають зовнішність дану природою й намагаються через пластику віднайти відсутнє почуття власної гідності.

 

При цьому фахівці виявили, що подібні модифікації не дуже й розв'язують психологічні проблеми. Деякі пацієнтки залишаються задоволені частиною тіла, над якою попрацював хірург, але все інше їм може й далі не подобатися. Якщо ж людина страждає неприйняттям власної зовнішності, їй в принципі весь час хочеться себе перекроїти. Можливо, варто навчитися приймати себе, а не знецінювати кожен сантиметр власного тіла?

 

Цікаво, а ви можете за зовнішнім виглядом чи манерою поведінки визначити самооцінку людини? Що вам одразу впадає в око?

Популярні дописи з цього блогу

Якщо вам хтось заздрить, то його видадуть ці токсичні фрази

20 цитат Стіва Джобса, які змінять твою свідомість

Як спілкуватися з людьми, які вважають себе кращими за інших