7 типів токсичних матерів, які залишають потворні шрами на душах власних дітей

Мама - це найкраща й найулюбленіша людина нашому в житті, але, на жаль, такими виявляються далеко не всі. Ростити й виховувати дітей - доволі не легке заняття, і, на жаль, в цьому світі не існує підручника, який розповів би нам, як досягти довершеності в цій справі.

 

Ми всі росли в різних сім'ях, і батьки виховували нас по-різному... І хоча здебільшого мами хотіли нам лише найкращого й вважали, що виховують нас правильно, далеко не завжди це дійсно виявлялося так.

 

Рекомендую прочитати:

 

Токсичні матері - це матері, які заподіюють біль й перетворюють життя дітей в пекло, як правило, навіть не помічаючи цього. Якщо вам не пощастило, і доля «нагородила» вас саме такою мамою, то, швидше за все, нанесені нею в дитинстві емоційні травми залишаються з вами й зараз, коли ви вже давно живете дорослим життям.

 

7 типів токсичних матерів, які залишають потворні шрами на душах дітей:

 

1. Мати, яка прагне все контролювати

Ця жінка прагне контролювати всі аспекти життя своєї дитини. Їй хочеться, щоб дитина робила те, що мама сказала, так, як мама сказала, і негайно.

 

І хоча їй може здаватися, що вона виховувала дитину суворо, але справедливо, одночасно вона наробила безліч помилок, заподіявши їй чимало емоційного болю.

 

2. Інвазивна мати

Це мати, для якої байдуже поняття особистого простору, й вона не розуміє, що таке особисті кордони. Вона постійно риється в ваших речах, прискіпливо розпитує про кожну дрібницю й вважає, що ви не окрема особистість, а частина єдиного організму під назвою «сім'я».

 

Така жінка вважає, що має право знати про вас все від початку й до кінця. Вона щиро не розуміє, як це деякі речі можуть бути особистими й стосуються лише вас, і вважає, що у дитини від мами не має бути жодних секретів. Швидше за все, саме вона і є причиною того, що ви є скритною людиною, й намагаєтеся нікому не розповідати про особисте життя.

 

3. Зневажлива мати

Це мати, яка вважає за краще турбуватися лише про власні інтереси. Така жінка явно не в захоплені від того, що їй доводиться нести відповідальність за дитину, і вона приділяє їй мінімально можливу увагу (буває, що не приділяє взагалі, переклавши турботу про дитину на плечі когось ще).

 

У матеріальному плані у дитини  може бути все, чого душа забажає, але все одно їй не вистачатиме емоційної прихильності. Швидше за все, саме тому в дорослому віці такі діти хапаються за будь-якого потенційного партнера, який звертає на них увагу.

 

4. Мати з нереалістичними/завищеними очікуваннями

Це мати, яка вважає, що її дитина має бути ідеальною в усьому. Вона очікує від дитини лише найвищих оцінок в школі й завжди підіймає планку власних очікувань на недосяжну висоту.

 

Якщо дитина не змогла досягти того, що бажає мама, значить вона не доклала належних зусиль.

 

5. Агресивна мама

Жити й рости з мамою такого типу, мабуть, найважче. Вона дратується практично через кожну дрібницю. Дитина ходить будинком навшпиньках і намагаєтеся всіляко догоджати мамі, але з часом починає усвідомлювати, що, як би вона не старалася, все одно мама ніколи не буде повністю задоволена.

 

У всіх життєвих негараздах такої жінки, незмінно винна її дитина, й вона щоразу, усіма доступними способами, зганяє на ній свій гнів.

 

6. Мати - нарцис

Це жінка вважає, що все в її житті має бути ідеально, і що світ крутиться лише довкола неї. До того ж така мати поєднує в собі й багато рис інших токсичних типів матерів, описаних в цій статті.

 

Те, чого хоче вона, завжди виявляється незмінно важливішим за те, що хоче дитина. Така мати чудова актриса, й довколишні люди можуть вважати таку сім'ю мало не ідеальною.

 

7. Мати, яка вимагає надмірної уваги

Така мама, сама потребує нагляду. Щодня вона повертається до додому, вичавлена до останньої краплі, і єдине, чого їй хочеться - щоб її хтось вислухав й пошкодував. Діти, які ростуть з такою мамою, як правило, дуже швидко дорослішають.

 

За матеріалами cluber.com.ua

Популярні дописи з цього блогу

Як стати самодостатньою: 10 правил впевненої в собі жінки

20 цитат Стіва Джобса, які змінять твою свідомість

Як навчитися говорити «ні» та перестати догоджати довколишнім