Як образ матері впливає на дочку. Варто знати кожній жінці!

Світлина: Zhanna Bulankova

 

Якою жінкою стане дівчинка, безпосередньо залежить від образу головної жінки в родині - мами. Всі життєві основи сприймаються дівчинкою через призму материнської реакції: стосунки з протилежною статтю, материнське начало, прагнення до кар'єри, сприйняття себе - все це відгомони материнської поведінки.


Рекомендую прочитати:

15 речей, яким варто навчити свою доньку

 

Якщо ви - турботлива мама, чудова дружина, гарна господиня й успішна жінка, то, швидше за все, перед вами був образ такої ж матері. Впевненість в собі, оптимізм, жіночність - ці риси або передаються від матері до дочки, або виробляються в собі неймовірними зусиллями. Якщо ж ви страждаєте від нерішучості та тривожності або «везете» все на собі, то це також відгомони материнського образу.

 

Як образ матері впливає на дочку. Образ матері у вихованні дівчинки

 

Саме час розібратися, якими можуть бути мами, щоб поглянути на можливі наслідки власної поведінки.

Одразу зауважу, що в чистому вигляді представлені типи зустрічаються вкрай рідко.

 

«Вічна дитина» (інфантильна мати)

Ця жінка так і не стала дорослою, не дивлячись на біологічний вік. Вона надто емоційна, примхлива, вразлива - психологічно незріла. Створення сім'ї та народження дітей - це те, що вона, як і всі, повинна була зробити. При цьому жінка не готова взяти на себе відповідальність - вона перекладає проблеми на інших людей. Інфантильна мати схильна драматизувати своє життя, страждати від будь-яких відхилень від встановлених нею правил. Вона ображається на власних дітей за непослух, навіть не намагаючись застосувати ази педагогіки.

 

Дівчата з таких сімей виховуються на прикладах з кіно чи поведінці інших жінок. Вони часто ображаються та просто чекають ініціативи від довколишніх. Часто не можуть розібратися у власних почуттях, відчувають труднощі у взаєминах з протилежною статтю.

 

Жорстка мати

Це безапеляційна жорстока жінка, яка не визнає чужої думки, почуттів та бажань. Вона щиро вважає правильним лише те, що вирішила сама. Її легко роздратувати, вона виховує дітей з використанням заборон, порушення яких загрожує покараннями. Прискіплива й нетерпима.

 

Як правило, чоловік в такій сім'ї або відсутній, або не бере участі в вихованні дітей. Найчастіше він безвольний й безініціативний. Мати схильна негативно відгукуватися про батька в присутності дочки, тим самим виховуючи в дочки суперечне ставлення до чоловіків.

 

Дочки жорстких матерів виростають двох психотипів: жорстокі й грубі, як мати, або скромні, закомплексовані, з низькою самооцінкою й негативним ставленням до життя. 

 

Жорстка мати не здатна виховати щасливу доньку. Дівчинка не чекає нічого хорошого від сім'ї. Вступ до шлюбу найчастіше викликаний бажанням вирватися з батьківської сім'ї. Сценарію щасливого сімейного життя в голові у неї немає.

 

Мати-квочка

Ця жінка оточує дітей надмірною турботою, супроводжуючи кожен крок своєї дитини, беручи на себе відповідальність за кожне рішення. Це неспокійна, тривожна жінка, яка своєю активністю втомлює довколишніх. Вона прагне не просто виконати всі бажання дочки, а й передбачити їх.

 

Ідеальне дитинство дочки, яке прагне створити мати-квочка, - це спроба виправити власне минуле: замінити доньці батька, якого немає або зробити життя доньки кращим за своє. Діти таких матерів мають слабку стійкість до стресів. З таких дівчаток виростають інфантильні жінки, часто демонстративні й примхливі, не здатні брати відповідальність за себе, не кажучи вже про сім'ю.

 

«Мати-царівна»

Самозакохані жінки-матері впевнені у своїй винятковості й правильності. Вони багато часу приділяють собі, зарозумілі, прагнуть керувати, панувати або домінувати.

 

Мами-царівни не терплять відсутність уваги до себе, здатні ревнувати навіть до власних дітей.

 

У такій сім'ї дівчата навчені уникати гніву матері. Зазвичай в майбутньому вони обирають кар'єру, але, як правило, не досягають успіху через низьку комунікабельність та нарцисизм.

 

Мати-соратниця

Цей образ матері практично ідеальний для становлення майбутнього дочки, але лише за умови, що виховання дитини відбувається в потрібному напрямку. Сама мати має правильні принципи й моральні цінності.

 

Виховує дітей вона власним прикладом, поважаючи їх особу та потреби. Конфлікти й проблеми вирішуються шляхом обговорення.

 

Вона виховає доньку за своєю подобою. Але якщо захопитися «дружбою», то можна втратити авторитет у дочки, а значить, дівчинка може вийти з-під контролю.

 

Дочки таких мам міцно вбирають в себе образ матері: жіночність, дбайливість, впевненість в собі. Вони не відчувають складності, пристосовуючись до світу, оскільки вони вчилися розв'язувати проблеми зі знанням того, що вони не самотні, вони завжди отримають підтримку.


Рекомендую прочитати:

Найгірше, що можуть зробити батьки для своєї доньки - виховати її «хорошою дівчинкою»

 

Окремі риси кожного представленого типу матері можна знайти й у себе. Головне - вчасно визначити їх наявність й почати роботу з їх усунення. Читання пізнавальної літератури, перегляд цікавих та якісних фільмів, саморозвиток, прагнення до обраної мети - найкращі супутники для матері дівчинки.

 

Як образ матері впливає на дочку?

 

Займайтеся тим, до чого лежить душа. Отримуйте задоволення від життя й тоді ваш щасливий погляд стане для дочки найкращим орієнтиром у житті! Намагайтеся бути щасливою та  позитивною для себе, а не для дочки. Це стане чудовим прикладом для наслідування.

 

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Гнилі люди»: 11 ознак лицемірних людей

9 неочевидних ознак низької самооцінки у жінок. Перевір себе