Найгірше, що можуть зробити батьки для своєї доньки - виховати її «хорошою дівчинкою»

Найгірше, що можуть зробити батьки для своєї доньки - виховати її «хорошою дівчинкою»
   
 
Найгірше, що можуть зробити батьки для своєї доньки - виховати її «хорошою дівчинкою». І я не кажу зараз про порядність, розум чи відповідальність. «Хорошість» - це звичка орієнтуватися на чужі оцінки, страх образити якусь наволоч, прагнення розгледіти краще в кожній «какашці».  

 

 

Бути хорошою - читай, зручною - це дуже важкий тягар, якого багато жінок не можуть позбутися все життя.

Хороших дівчаток дуже люблять дорослі
 
Вихователі в дитячому садочку, батьки, вчителі початкових класів. Скажеш хорошій дівчинці доїсти до кінця суп чи кашу - вона звісно доїсть, давлячись, аби тільки не засмутити дорослих. А потім, вже у дорослому житті, не розуміє, звідки у неї зайва вага та звичка їсти більше, ніж потребує її тіло. Та й не відчуває вона власне тіло, бо не навчена. Зате навчена зазирати в очі виховательці, запитуючи «я вже сита, чи ще ні?»

Хороша дівчинка не перечить дорослим.  
 
Не розмовляє з ними невдоволеним тоном, і навіть на рівних не розмовляє: лише посміхається, підтакує й слухається. А коли в 14-15 років до неї з хтивою посмішкою починає притискатися дорослий дядько, дівчинка навіть не здатна дати відсіч - бо не має досвіду. Так і терпить в жаху, і ще багато буде терпіти там, де треба твердо й голосно закричати: прибери руки негайно, збоченець!

Хороша дівчинка вчиться лише на відмінно. 
 
Погана оцінка для неї - трагедія. За роки навчання вона так звикає орієнтуватися на оцінки довколишніх, що постійно, за звичкою, живе в нервовому очікуванні: Як мене оцінюють? Що про мене говорять? Чи всі вважають мене хорошою? Дівчинка прагне отримувати від світу відмінні оцінки, як у школі. Але дорослий світ влаштований по іншому, він скупий на похвалу, але дуже щедрий на стусани. Дівчинка страждає і п'є заспокійливі, або й щось міцніше.

Хороша дівчинка намагається бути зручною для довколишніх, дуже зручною, зручнішою, навіть ніж розношені домашні капці. 
 
Догоджає, піклується, жертвує собою. Ось тільки жертви ці часто не лише не цінують, а й вважають ознакою слабкості. І користуються ними, не соромлячись. Скільки хороших, порядних дівчаток, вихованих в ідеалах жертовності, отримують в чоловіки нероб, дармоїдів та альфонсів. А ті, не соромлячись, їздять на своїх дружинах, та ще й батогом поганяють.

Хороша дівчинка навчена терпіти. 
 
Не відривати дорослих від важливих справ своїми дріб'язковими проблемами. Слухняно чекати, коли на неї звернуть увагу. Вона так звикає терпіти, що це стає її другою натурою, способом життя - шукати й знаходити страждання навіть там, де їх немає. А вже доросла дівчинка, навіть диван собі новий купити не може роками, не звертає уваги на те, як ниє у неї спина і шия від незручного спального місця. Просто звиклася зі стражданням, як з необхідністю.

Мати хороших дітей - дуже зручно для дорослих. 
 
Хороші діти, як квіти в горщиках, які розставлені на підвіконні - радують око. Але для життя бути «хорошим», на жаль, дуже погано. Від «хорошості» потім доводиться довго та з зусиллями позбуватися. Тож краще хай вже наші доньки не будуть зручними для нас. Зате будуть сміливими, такими, які вміють за себе постояти, обізнані у власних бажаннях, потребах та кордонах. Хай звикають оцінювати себе самі, а не заглядати в очі іншим. Хай, якщо потрібно, грубіянять та дають здачі.
 
 Хай не будуть хорошими. Хай будуть щасливими...

За матеріалами Морени Морани
 

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Якщо хтось хоче вас принизити, значить…»: слова Харукі Муракамі, які вражають своєю мудрістю

Коли люди демонструють вам свою байдужість - вірте їм