10 звичок в соцмережах, яких варто позбутися негайно

 

Ніколи не робіть цього в соцмережах:

 

1. Не скаржтеся на роботу

Сторінка в соцмережі не є приватним простором, де можна писати все, що душа забажає. Навіть поскаржитися на роботу, начальника або клієнтів вже не вийде. Якщо, звісно, ви не хочете, щоб вас звільнили, як це сталося з американкою Коннор Райлі. Вона розповіла в Twitter, що ненавидить нову роботу, але готова терпіти її за «жирну зарплату». Або з російською стюардесою, яка виклала в соцмережу світлину, де вона непомітно показує середній палець повному салону пасажирів.

 

Хтось може вважати, що такі звільнення несправедливі. Але факт залишається фактом: ваші роботодавці - і нинішні, і потенційні - очевидно переглядають сторінки в соцмережах. І такі вибрики їм навряд чи сподобаються.

 

2. Не афішуйте «любов» до алкоголю

Фотографія де ви обіймаєтесь з пляшкою спиртного також може стати причиною непорозумінь. Начальникам, партнерам, колегам і клієнтам такі дописи показують, що їх автор - людина несерйозна та ненадійна.

 

Але справа не лише в ризику втратити роботу або клієнтів. Навіть друзям, якщо їм більше ніж 13 років, зазвичай вже нецікаво дивитися фотозвіти з п'яними обличчями. Показати, що ви вмієте розважатися, можна й іншими способами.

 

3. Не вихваляйтеся матеріальними благами

Особливо якщо ви робите це регулярно. Нікому не сподобається регулярно дивитися на пакети з брендових магазинів, логотип на кермі дорогого автомобіля, нові туфлі, годинник або салони бізнес-класу. По-перше, це - нудно. По-друге, абсолютно несерйозно для людини, у якої є інші досягнення, крім покупок. По-третє, шалене споживання вже не в моді. Такі дописи викликають і заздрість, і обурення.

 

А ще демонстрацію недешевих гаджетів, машин та прикрас дуже люблять грабіжники й шахраї, які шукають свої жертви в соцмережах.

 

4. Не переслідуйте колишніх

Якщо Ірка поставила лайк Юркові з паралельного класу - це, звісно, трагедія. Але дорослі люди мають розуміти, що у колишнього партнера є особисте життя.

 

Стеження, негативні коментарі чи претензії лякають, схожі на одержимість й водночас мають жалюгідний вигляд. До того ж така поведінка руйнує життя самого переслідувача: поки людина ганяється за колишнім коханням, стежить за кожним його кроком, вона не може попрощатися з минулим й почати будувати майбутнє. Якщо життя експартнера не дає вам спокою, можливо, варто звернутися до психотерапевта.

 

5. Не маскуйтеся за нікнеймом

Сторінка в соцмережі - це ваше віртуальне обличчя. Її бачать колеги, друзі, вчителі та вихователі вашої дитини. Нікнейм викличе у них здивування або посмішку, а заодно продемонструє вашу інфантильність.

 

Не забувайте: за вашим іменем вас можуть знайти потенційні клієнти, партнери чи роботодавці. Ставлячи на сторінку нікнейм, ви позбавляєте їх такої можливості.

 

Безсумнівно, бувають ситуації, коли людина нікого не шукає, не хоче бути знайденою й надає перевагу повній анонімності. Тоді, звісно, нікнейм цілком доречний.

 

6. Не розсилайте запрошення в ігри

Ніхто не хоче збирати урожай на вашій фермі, навіть не пропонуйте. А якщо вже встигли запросити, не робіть так більше, не дратуйте друзів. Іноді така інформація розсилається автоматично, тому не зайвим буде розібратися в налаштуваннях.

 

7. Не додавайте знайомих в чати чи групи без попередження

Це просто неввічливо. Перш ніж додавати людину, обов'язково напишіть їй повідомлення, розкажіть, куди й навіщо ви її запрошуєте, й уточніть, чи цікаво їй це. Не кожному захочеться бачити в стрічці непотрібну групу або нескінченно отримувати повідомлення з якогось дивного чату.

 

8. Не змінюйте постійно статус і аватарку

Це розвага для підлітків або тих, хто лише відкрив для себе соцмережі. Ви ж не з їх числа?

 

9. Не зловживайте хештегами

Хештеги потрібні для полегшення пошуку та ні для чого більше. Тому напхані ними повідомлення та дописи викликають дише роздратування. Ви ж вмієте добре виділяти важливе й зможете обмежитися кількома релевантними мітками.

 

10. Не викладайте дитячі фотографії

Безсумнівно, ваша дитина - важлива частина вашого життя, й цим дуже хочеться поділитися. З іншого, чужі діти зазвичай цікаві лише найближчим родичам та друзям, а у решти дописи з їх світлинами викликають найрізноманітніші емоції - від байдужості до роздратування.

 

Не набридати підписникам - це лише один з аргументів на користь того, щоб утриматися від великої кількості дитячих фото. Маленька дитина не може дати повноцінної згоди на публікацію своїх знімків. Досягнувши підліткового віку, вона, ймовірно, не зрадіє тому, що в мережі є її фотографії з голою попою або розмазаною по обличчю кашею.

 

До того ж ми ніколи не знаємо, хто заглядає на нашу відкриту сторінку. Серед відвідувачів цілком можуть бути агресивні, психічно нездорові люди, педофіли, яким зовсім не обов'язково бачити фотографії наших дітей.

 

Компромісом буде викладати дописи з дитячими світлинами на закритій сторінці або з такими налаштуваннями приватності, щоб вони були доступні лише найближчим.