Менше критикуйте, більше слухайте: суперечки, які руйнують стосунки

У будь-яких здорових взаєминах люди сперечаються, і це абсолютно нормально.

Водночас важливо розвивати навички вирішення конфліктів. Якщо завжди сперечатися з однією лише метою - довести свою правоту, чого б це не коштувало, то такі стосунки рано чи пізно дадуть тріщину.

 

Ось кілька прикладів небезпечних суперечок, яких краще уникати або навчитися виходити з подібних ситуацій без «душевних» втрат.

 

Неповага до партнера

 

Це може початися з невеликої критики, до прикладу, «Ти знову не помив посуд», але з часом може перерости в більш серйозне засудження - «Ти ніколи не допомагаєш мені з домашніми справами».

 

Не виключено, що в запалі суперечки виносяться судження про особистість іншої людини: «Ти егоїст і ледацюга».

 

Важливо розуміти - існує велика різниця між критикою обставин (немитий посуд) й людськими аспектами (ти егоїст). Найчастіше зачіпає критика особистісних якостей.

 

Згодом подібні претензії руйнують стосунки. Аргументи не повинні починатися з фрази «Ти... (такий-сякий)». На такий випад партнер відповідає, як правило, атакою, яка спричиняє суперечку, де люди вже не слухають й не чують один одного.

 

У суперечках підкреслювати лише власну правду

 

Так, важко сказати: «Я була неправа». Однак у стосунках треба вміти це робити. Що важливіше: мати рацію чи бути щасливим?

 

У більшості випадків в суперечці ніхто не має рації або праві обидва (обирайте, що вам більше подобається), і це зовсім неважливо. Важливо зосередитися на покращанні взаємин. Не забувайте, що ви в одному човні, то чи варто гребти в різні боки?

 

Якщо одна людина в суперечках постійно доводить свою правоту, не намагаючись докопатися до суті, то з часом у партнера розвиваються негативні емоції й, можливо, навіть з'явиться бажання розірвати відносини.

 

Часті конфлікти через повсякденні обов'язки

 

Виявляється, брудний посуд може зіпсувати стосунки навіть більше, ніж ви можете собі уявити. У родині найкраще розділити домашні обов'язки відповідно до компетенції подружжя, наприклад, дружина займається прибиранням, чоловік виносить сміття, дружина готує вечерю, чоловік миє посуд й так далі.

 

У гармонійних стосунках ви навряд чи станете заперечувати проти того, щоб час від часу брати на себе додаткові обов'язки по дому. В іншому випадку ви завжди будете чинити опір обридлій домашній роботі.

 

Є ще один момент. Дрібні конфлікти (не зателефонував, не виніс сміття, забув купити туалетний папір і т.д.) не завжди засновані на очевидній проблемі. Іноді пари сперечаються про повсякденні справи, хоча насправді хочуть зняти напругу, яка накопичилася в результаті інших серйозніших конфліктів.

 

Якщо постійно звинувачувати один одного й дозволяти суперечці переростати в конфлікт, то це може призвести до розлучення через «не зійшлися характерами».

 

Не критикуйте сім'ю чоловіка (дружини)

 

Вам не подобається сім'я вашого чоловіка, й це з часом переростає в обурення. Виникла гостра потреба коментувати дії членів сім'ї свого партнера? Тоді робіть це максимально коректно, беручи до уваги почуття іншої людини. Сімейні коріння глибокі, ваш партнер однозначно відчує образу.

 

Якщо ви спробуєте змінити думки коханої людини про його сім'ю, це може в підсумку змінити його думку про вас.

 

У суперечках про те, як часто ви проводите час з родичами один одного, важливо розуміти, що єдиного правильного варіанту не існує. Кращий вихід - заздалегідь встановити межі з людьми, які знаходяться за межами ваших стосунків, щоб уникнути непотрібних конфліктів й непорозумінь.

 

Бережіть свою сім'ю і будьте щасливі :)

Популярні дописи з цього блогу

Якщо вам хтось заздрить, то його видадуть ці токсичні фрази

20 цитат Стіва Джобса, які змінять твою свідомість

Як спілкуватися з людьми, які вважають себе кращими за інших