10 принципів, якими ніколи не можна жертвувати заради стосунків

10 принципів, якими ніколи не можна жертвувати заради стосунків

Навіть, якщо тобі здається, що так треба. Навіть, якщо він наполягає. Навіть, якщо ти його дуже кохаєш.


1. Внутрішня свобода

Це найголовніший принцип, яким не можна жертвувати за жодних обставин. 

 

Неважливо, хто або що зазіхає на твою внутрішню свободу, ти не маєш поступатися. Тому, що інакше крах неминучий: рано чи пізно, так чи інакше, але відсутність внутрішньої свободи приведе тебе до залежності. І вже буде зовсім неважливо, від кого чи від чого. 

 

Твій коханий може бути чудовою людиною, він може підходити тобі на 100% й тонко тебе відчувати, але це буде вже неважливо. Тому, що залежність руйнує

 

Наркомани завжди закінчують однаково, просто героїн руйнує швидше, ніж кайдани кохання. Але в підсумку різниці немає: розпад особистості може виглядати по-різному, але це завжди розпад.

 

2. Зовнішність

Ти - це твоє тіло. Рано чи пізно ми всі приходимо до цього висновку й припиняємо ґвалтувати себе й втискати у вигадані стандарти. 

 

Що ти сильна й вільна, то швидше приймеш себе такою, яка ти є. Прийняти себе - не означає припинити доглядати за собою. Навпаки, це означає, що ти починаєш доглядати за собою з любов'ю. 

 

Покращувати й берегти те, що тобі в собі подобається. А не ламати в собі те, що не подобається комусь іншому. Тому, що це теж шлях до саморуйнування.

 

Ти можеш не погоджуватися: а як же, мовляв, прохання коханої людини? Ти ж теж не хочеш, щоб він відростив пивний живіт чи козячу борідку, бо ти покохала його струнким, підтягнутим й гладко виголеним. 

 

Все правильно: ми можемо висловлювати свої бажання партнерам. Але ми не маємо жодного права змушувати їх щось робити чи не робити. 

 

Ти можеш змінюватися заради чоловіка лише тоді, якщо зміни не викликають внутрішнього протесту. Якщо ти брюнетка й почуваєшся такою собі Кармен (чи Скарлетт), а твій коханий наполягає, щоб ти перефарбувалася й стала схожою Мерилін Монро - то тобі все одно не вдасться зламати себе. 

 

Твій зовнішній вигляд не може конфліктувати з внутрішнім світом. Якщо ти спробуєш жити в цьому конфлікті - ти себе зненавидиш. І чоловіка зненавидиш теж, до речі.

 

3. Справжня дружба

Що старші ми стаємо, то менше по-справжньому близьких людей залишається поруч з нами. Це просто такий життєвий закон: поки ми юні, ми відкриті всьому новому й готові приймати дуже багато. З віком ми стаємо консерваторами й більше прагнемо до комфорту. А комфортно нам може бути лише з тими людьми, яким не треба нічого пояснювати. 

 

Так, звісно, трапляється різне, й ти можеш знайти нового близького друга просто тому, що життя несподівано звело в одному просторі двох дуже схожих людей. Але це все-таки рідкість й неймовірне везіння. В основному з нами залишаються старі, перевірені роками друзі. Й від них ніколи не можна відмовлятися. 

 

Якщо чоловік наполягає на розриві з твоєю близькою подругою - краще подумай, чи той чоловік поруч з тобою. Чи справді він тебе кохає. Ніхто ж не побажає своїм коханим страждання, болю чи втрату друга.

 

4. Самоконтроль

Ти - доросла жінка. Ти контролюєш власне життя. Всі важливі рішення щодо власної персони маєш приймати тільки ти. 

 

Прекрасно, коли поруч з тобою люблячий чоловік, завжди готовий допомогти: порадити, підтримати, зробити разом з тобою те, на що тобі самій з певних причин важко зважитися. 

 

Саме цього, власне, ми й шукаємо в стосунках (чоловіки теж, до речі). І це дуже добре - до того моменту, поки партнер не намагається вирвати у тебе з рук пульт управління твоїм життям. Запам'ятай, той пульт має за будь-яких обставин залишатися в тебе.

 

5. Фінансова незалежність

Якщо ти хочеш мати дітей, тобі, швидше за все, доведеться тимчасово втратити фінансову незалежність - на тому етапі, коли діти будуть дуже маленькими. Поєднувати роботу з материнськими обов'язками - доволі складно. 

 

Це, в принципі, цікавий досвід, в тому випадку, якщо у тебе є надійний партнер. Але не можна погоджуватися на роль «чоловікової дружини», яка сидить вдома й повністю залежить від заробітків чоловіка. Якщо, звісно, у тебе немає пасивного доходу (наприклад, ти здаєш квартиру). 

 

Фінансова залежність дуже важка, якщо ти відповідаєш лише за себе, й буквально злочинна, якщо у тебе є діти. Навіть якщо чоловік цінує твою домашню працю й оплачує її, якщо ти не відчуваєш залежності, ти все одно маєш сама заробляти. 

 

Тому, що життя - дуже непередбачувана штука. Завтра твій коханий  чоловік може піти. Захворіти. Померти. Його гроші, від яких ти була повністю залежна, зникнуть в один момент. Що ти тоді робитимеш?

 

6. Особистий простір

Кожна людина має потребу в особистому просторі, кожному потрібна можливість іноді побути на самоті. 

 

Якщо ти мешканка великого міста, то ти потребуєш цього вдвічі більше - твоя психіка піддається щоденним атакам: надто багато людей, надто багато шуму, надто тісно. Ти весь час в напрузі, до якої вже звикла, й не помічаєш її. Але рано чи пізно хронічний стрес дасть про себе знати - і ти можеш навіть серйозно захворіти. 

 

Тобі необхідно іноді побути на самоті: вимкнути комунікацію й перепочити. Жертвувати цим не варто ніколи. Просто тому, що інакше ти зламаєшся.

 

7. Твоє тіло - твоє діло

В цьому пункті йде мова не про зовнішність, а про твою репродуктивну систему. У той момент, коли чоловік й жінка вирішують зайнятися сексом, вони обидвоє йдуть на ризик. 

 

Чоловік ризикує тією свободою, яка є у бездітної людини. Ти ризикуєш здоров'ям й навіть життям. Тому, що саме ти будеш виношувати й народжувати (або не народжуєш - як вже обереш) дитину чи дітей. 

 

Ти ризикуєш набагато більшим. Саме тому лише ти маєш обирати спосіб контрацепції. Лише ти плануєш вагітність. Ти вирішуєш, скільки дітей у вас буде і коли. Чоловік має дорадчий голос, ти можеш його враховувати, а можеш й не враховувати. І це не означає, що відповідальність за все нестимеш лише ти.

 

8. Бажання і мрії

Те, про що ти мрієш, має залишитися з тобою. Якщо чоловік не розділяє твої бажання, він має право не допомагати тобі в їх реалізації. Але не має права заважати. 

 

Стосунки, по суті своїй, - це щоденний компроміс. Ви обоє будете відмовлятися від чогось, просто тому, що вас тепер двоє, й ви прагнете до гармонійних взаємин. А вони неможливі без компромісу. 

 

Кожен від чогось відмовиться - заради спільного блага. Але відмовлятися й жертвувати - це різні речі. 

 

Те, що для тебе по-справжньому важливо, має залишатися з тобою. Тому, що в іншому випадку це будеш вже не ти.

 

9. Звички й радості

Наш мозок - досить лінива штука: він звикає до певної схеми й намагається її повторювати, щоб не витрачати ресурс на створення нової.

 

Саме тому нам так важко відмовлятися від звичок, поганих в тому числі. Тому, що вони, як не дивно, роблять нас щасливими. А ще у нас є власні маленькі радості. І вони роблять нас щасливими подвійно. 

 

А щастя - це всього лише хімія, але хімія дуже витончена: якщо позбавити себе радостей, перетерпіти та звикнутися з цим не вдасться. Мозок «зламається». Це називається депресією й спричиняє дуже сумні наслідки. 

 

Тому, якщо для щастя тобі потрібен кіт - хай у тебе завжди буде кіт. Навіть якщо він все життя буде пісяти твоєму коханому в капці. Цей котик не просто нахабна купка шерсті. Він - твоє джерело сили.

 

10. Незалежність

До речі, про котиків: в Мережі частенько жартують про «сильну й незалежну жінку», яка живе з сорока котами, й більше нікого й нічого у неї немає. Немає стосунків, немає сім'ї, немає чоловіка поруч. «Це так жахливо!» - запевняють нас мережеві «жартівники». «Тебе це чекає!» - погрожують вони. 

 

У мене є запитання: тебе це чекає, якщо - що? Якщо будеш сильною й незалежною? Тобто, міркуючи логічно, ми прийдемо до висновку, що чоловіки надають перевагу слабким й залежним. І, якщо хочеш особистого щастя, треба такою стати.

 

Як би не так. Слабкі й залежні не вражають нікого. Над ними сміються. Ось ці відомі жарти про «тупих й безпорадних блондинок» - це ж насмішка над слабкістю. 

 

Жарти про «Ой, все!» - це насмішка над слабкістю. Жарти про «Я нічого не чіпала, воно само!» - це глузування над слабкістю й залежністю. 

 

Жінка, яка нездатна бути сильною й незалежною, потрібна лише аб'юзерам. Це дуже зручна жертва, яка ніколи нікуди не дінеться, над якою можна буде безкарно знущатися, поки вона не зламається остаточно. 

 

Чоловік з нормальною психікою хоче бачити поруч жінку, а не жертву, не «вічну дитину» і не залякану істоту, нездатну про себе подбати. Тому, якщо ти відчуваєш, що на твою незалежність зазіхають - використовуй всю силу, яка у тебе є. Використовуй для того, щоб не жертвувати найголовнішим.


За матеріалами Cosmopolitan

Популярні дописи з цього блогу

9 відмінностей у поведінці розумних та обмежених людей

13 речей, про які треба пам'ятати, коли життя б'є тебе по голові

10 думок Стівена Фрая про кохання, депресію та сенс життя