Як відростити здорове волосся: 14 простих порад, які точно допоможуть

 

Забудьте про нарощування, диво-пігулки та салонні процедури!

 

1. Не мийте голову щодня

Шампунем ми змиваємо не лише бруд, засоби для вкладання, а й лій (шкірне сало), яке зволожує й захищає шкіру та волосся. Тому через часте миття наше волосся втрачає натуральний блиск, стає слабкішим й вразливим до агресивних зовнішніх факторів.

 

Крім того, волосся дуже швидко брудниться. Адже виходить, що щодня ми змиваємо наш захисний шар й шкіра переходить в стресовий стан. Через це шкірне сало починає вироблятися в надлишку. Так ми заганяємо себе в замкнене коло.

 

Фахівці рекомендують поступово збільшувати інтервали між процедурами. В ідеалі мити голову потрібно 2-3 рази в тиждень, але в жодному разі не щодня.

 

2. Використовуйте безсульфатні шампуні

У складі такого продукту не повинно бути SLS (Sodium Lauryl Sulfate) і SLES (Sodium Laureth Sulfate). Замість сульфатів, завдяки яким утворюється піна, в безсульфатному шампуні містяться натуральні компоненти. Саме тому він очищає дбайливіше ніж звичайний й не так сильно вимиває шкірне сало.

 

Щоправда, у таких шампунів є недолік. Вони погано піняться. Але вже після кількох застосувань ви до цього звикнете.

 

Який би шампунь ви не обрали, пам'ятайте: наносити його слід лише на корені. Для решти довжини буде достатньо тієї кількості засобу, який стече з водою.

 

3. Відмовтеся від гарячої води

Понизьте температуру хоча б під час ополіскування. Прохолодна вода закриває лусочки, а тому волосся не буде таким пухнастим й матиме здоровий та блискучий вигляд.

 

Не забувайте використовувати кондиціонер або бальзам-ополіскувач. Ці засоби теж запечатують лусочки. А бальзам не лише розгладжує волосся, але й наповнює його корисними компонентами: оліями, протеїнами й мінералами.

 

4. Насичуйте й зволожуйте волосся масками

Масками для волосся слід користуватися регулярно. Особливо, якщо кінчики волосся сухі й посічені.

 

Як обрати магазинну маску для волосся:

Обирайте маску, на упакуванні якої буде зазначено «насичення», «зволоження» або «відновлення». Не варто сподіватися на продукти, які обіцяють «чарівний блиск» чи «неймовірне сяйво».

 

Що стосується складу, то в ньому має бути якомога більше натуральних компонентів, в першу чергу олій. Причому порядок перерахування на етикетці дуже важливий. Якщо ви бачите олію, але вона стоїть в самому кінці списку, значить, в масці цього компонента мізерно мало.

 

Наносите маску в першу чергу на кінчики, а потім розподіліть по довжині волосся, відступивши від коренів приблизно 10 см. Втирати маску в корені не варто: вони не потребують такого сильного зволоження.

 

Маску з косметичного магазину зазвичай потрібно тримати до 30 хвилин. Тому дотримуйтесь інструкцій й не поспішайте її змивати: дайте корисним компонентам подіяти.

 

Як робити домашні маски для волосся:

Маску можна зробити й самостійно. Краще використовувати рецепти, перевірені мамами та бабусями. Наприклад, для гладкості волосся підійде кефірна маска. Вам буде потрібно 1 стакан трішки підігрітого нежирного кефіру. Його слід втерти в коріння й розподілити по всій довжині волосся. Для посилення ефекту можна одягти шапочку. Залиште кефір на голові на 30-40 хвилин, а потім змийте його ледь теплою водою. За бажання можна вимити голову шампунем.

 

Ще один перевірений спосіб - медова маска. Змішайте яєчний жовток, 1 ложку меду й декілька крапель лимонного соку. Нанесіть суміш на чисте волосся, а через годину змийте.

 

5. Використовуйте олії для волосся

Олія для волосся давно стала визнаним маст-хевом. Цей засіб наноситься на вологе волосся або на сухе, після укладання. Він помітно живить кінчики, закриває лусочки, додає волоссю щільності й здорового зовнішнього вигляду.

 

При виборі багатокомпонентної олії будьте обережні. Уважно читайте склад й орієнтуйтеся на натуральні компоненти. Річ у тому, що в деяких продуктах натуральних олій немає. Так, вони зроблять волосся блискучим, але зовсім ненадовго. Жодного глибокого зволоження ви не отримаєте.

 

Що стосується нанесення, то тут головне - не перестаратися. Вам буде потрібно всього кілька крапель олії. Краще розтерти продукт в долонях й лише після цього розподілити по волоссю.

 

Добре живлять й відновлюють волосся й однокомпонентні аптечні олії: мигдальна, реп'яхова, з виноградних або абрикосових кісточок, а також кокосова. Користь останньої доведена науково. В ході дослідження з'ясувалося, що молекули кокосової олії настільки малі, що здатні проникнути всередину волосини й покращити зовнішній вигляд шевелюри.

 

Щоправда, зі звичайною олією з аптеки доведеться трішки попрацювати. Нанесіть продукт на вологе волосся, переважно на кінчики, й залиште на кілька годин. Щоб підсилити ефект, можна обернути голову рушником або одягти спеціальну шапочку. Тепло прискорить дію олії. Після цього промийте волосся шампунем й вкладіть.

 

6. Будьте обережні з активаторами росту волосся

Ці засоби можна віднести до важкої артилерії. Але професіонали не радять скуповувати всі продукти, виробники яких обіцяють швидкий результат. Особливо скептично експерти ставляться до шампунів для росту волосся.

 

Шампуні для росту волосся найчастіше є просто маркетинговим ходом. Адже за допомогою цього продукту ми очищаємо волосся. Ми не залишаємо засіб на волоссі, а одразу змиваємо. Тому, в активних речовин, навіть якщо вони там є, просто немає часу подіяти. Переваги таких шампунів спрямовані саме на корені волосся, інша довжина залишається без уваги.

 

Активатори можуть бути також у вигляді пілінгу, лосьйону, спрею або маски. Якщо вірити відгукам стилістів та їх клієнтів, дійсно працюють розігрівальні маски для волосся. Гарячі суміші покращують кровопостачання, живлять волосяні фолікули, й волосся росте швидше.

 

У магазинах зараз доволі великий вибір таких масок, їх випускають і бренди професійної косметики для волосся. Але навіть продукцію надійних виробників потрібно спочатку тестувати на невеликій ділянці голови й застосовувати суворо за інструкцією.

 

З розігрівальними масками будьте гранично обережні. У деяких людей шкіра на голові настільки тонка й чутлива, що їй може нашкодити навіть маска з нешкідливим складом. Це в підсумку може спричинити зворотний ефект: волосся почне випадати. Також пам'ятайте, що наносяться такі маски лише на корені, щоб не пересушувати довжину.

 

Прискорити ріст волосся допоможуть й домашні маски.

В першу чергу - на основі гірчичного порошку.

 

Вам знадобляться:

 

2 столові ложки сухого гірчичного порошку;

2 столові ложки гарячої води;

1 жовток;

2 столові ложки оливкової олії;

1 чайна ложка цукру.

 

Змішайте всі інгредієнти до однорідної консистенції. Потім нанесіть суміш на корені. Щоб захистити кінчики від контакту з маскою, нанесіть на них будь-яку олію, наприклад оливкову. Тримати таку маску рекомендують від 15 хвилин до години: орієнтуйтеся на стан шкіри голови. Потім змийте маску шампунем й нанесіть кондиціонер.

 

7. Відмовтеся від фена і випрямляча

Звучить радикально, але це працює не гірше дорогих масок. Щоденна сушка гарячим повітрям виснажує ваше волосся. А випрямлячі та плойки, які нагріваються приблизно до 200 градусів, перетворюють кінчики на мляву солому.

 

Тому намагайтеся сушити волосся природним шляхом: прокиньтеся на годину раніше, вимийте голову, промокніть волосся рушником й займіться домашніми справами.

 

Якщо не можете зовсім відмовитися від цих приладів, хоча б пару разів на тиждень давайте своєму волоссю від них відпочити.

 

8. Використовуйте засоби для термозахисту волосся

Якщо робота або нагода зобов'язують укласти волосся, то як виняток скористатися феном, плойкою або випрямлячем можна. Але обов'язково нанесіть перед цим засіб для термозахисту волосся. Зволоження й лікування не чекайте. Продукт просто створить на волоссі плівку, яка його захистить.

 

Тільки уважно читайте інструкцію: зазвичай виробники вказують граничну температуру, при якій засіб працює.

 

9. Не загортайте волосся в рушник

Навіть сушка природним шляхом може нашкодити вашому волоссю. Тому важливо підібрати відповідний рушник: він має бути м'яким, з коротким ворсом.

 

Не варто терти волосся й витискати його. Просто м'якими рухами промокніть волосся рушником.

 

Фахівці не рекомендують загортати голову в тугий тюрбан. Пам'ятайте, що вологе волосся особливо уразливе, його легко пошкодити.

 

10. Не лягайте спати з мокрою головою

Ніколи не мийте голову перед сном, якщо знаєте, що часу й сил висушити волосся не буде. Сон з мокрим волоссям - це катастрофа.

 

По-перше, за ніч через тертя до подушки ваші вологі кінчики травмуються. По-друге, вранці ви прокинетеся зі скуйовдженим волоссям, яке стирчатиме в різні боки. І тоді ваша рука точно потягнеться до фену або випрямляча.

 

11. Замініть наволочки

Ламатися й сіктися волосся може навіть через жорстку постільну білизну. Тому дозвольте собі шовкові наволочки. Вони не так травмують волосся й позбавлять вас від необхідності розчісувати ковтуни вранці.

 

12. Розчісуйте волосся акуратно

Мокре волосся краще не турбувати. Дочекайтеся поки воно висохне. Або скористайтеся засобами, що полегшують розчісування: спреї додатково зволожать волосся й розплутають його.

 

Починати розчісувати слід не з коренів, а з кінців, поступово рухаючись вгору. Так ви не вирвете волосся.

 

Також фахівці радять регулярно розчісувати волосся перед сном. По-перше, так вранці буде менше ковтунів. По-друге, таким чином ви розподіляєте по волоссю шкірне сало, а значить, зволожуєте його.

 

13. Регулярно відвідуєте перукарню

Бажання зберегти кожен міліметр волосся зрозуміле й природне. Але все-таки привчіть себе регулярно відвідувати перукаря. Як би ви не доглядали за волоссям, з часом воно так чи інакше виснажуються: січеться, обламується, і ви втрачаєте довжину. Та й в цілому будь-яку зачіску псують мляві, недоглянуті кінчики. Майстри рекомендують підстригати волосся як мінімум раз в три місяці.

 

14. Їжте більше риби, фруктів та овочів

Користь принесе жирна риба, така як лосось, тунець, скумбрія або форель. Ці продукти багаті білком й омега-3 жирними кислотами.

 

Споживайте більше фруктів та овочів, що містять залізо. Наприклад, яблука, капусту, гарбуз. І звісно, пийте більше води, щоб зневоднення не спричинило сухість та ламкість волосся.

 

Що стосується аптечних вітамінів, перед їх використанням краще проконсультуватися з лікарем.

 

Перш ніж почати вживати вітаміни, необхідно обстежити свій організм, щоб зрозуміти, чого саме не вистачає, чому волосся не росте так швидко, як хотілося б. Якщо сліпо пити, наприклад, вітаміни Е та А, які наполегливо рекомендують на жіночих форумах, можна лише погіршити ситуацію.

 

Чудо-шампуня людство, на жаль, поки не винайшло. Довге й блискуче волосся - це або гени, або дорогі салонні процедури, або правильний самостійний догляд. Третій варіант - доступний всім.

Популярні дописи з цього блогу

9 відмінностей у поведінці розумних та обмежених людей

Гороскоп на тиждень з 29 квітня по 5 травня 2024 року

20 дивовижних цитат Агати Крісті, які допоможуть вам знайти вихід з будь-якої ситуації