12 простих способів заспокоїтися і не нервувати

12 простих способів заспокоїтися і не нервувати

Якщо ви перебуваєте у безпечному, або відносно безпечному місці, але постійно відчуваєте страх, паніку та інші почуття, які заважають жити, продовжуйте читати цю статтю.

Ось вам 12 порад для боротьби зі стресом, які справді допомагають і не потребують за це грошей. Решта способів - дорого та у шарлатанів)

 

1. Відволікання уваги.

 

Цей спосіб зняти емоційну напругу годиться у тих випадках, коли ви спіймані в пастку, загнані в кут і втекти нікуди не можете. Наприклад, сидите на нараді та слухаєте неврівноваженого боса, закипаючи внутрішньо. Втекти не можна, але... Відволікання на споглядання чогось стороннього, нейтрального та захоплення цим стороннім - найкращий спосіб не накручувати себе через дрібниці.

 

Наприклад: «Який, однак, в Іри манікюр гарний... Цікаво, де вона його робила?»

 

Це працює лише тоді, якщо ви самі розумієте вигоду такої стратегії - не дивитися на гидоту, не слухати гидоту. Якщо вам подобається стан збудження та суперечки - це ваше право.

 

2. Уникайте подразливої ситуації.

 

Вас щось засмутило на чужому дні народження? На пікніку? Вас бісить якась група, паблік, сторінка у соціальній мережі? Ви мрієте видалити зі списку своїх друзів неприємну людину?

 

То, дійте! Виходьте з тої групи назавжди. Забаньте провокатора-сперечальника, троля, хама, дурня. Видаліться з соцмереж, зрештою.

 

Швиденько викликайте таксі, чмокніть господиню на прощання й мчіть додому - геть з вечірки, геть з пікніка, геть із дратівливої, емоційної зони.

 

 

3. Попийте води.

 

Це коронний рецепт всіх геніальних лікарів-терапевтів, які не підторговують БАДами від фармкорпорацій.

 

Склянка води, випита без поспіху, локалізує всі відомі науці напади. Перше, що пропонують людині, яку скрутило щось страшне - склянку води. Випита вода запускає механізм самореабілітації організму.

 

Найчастіше людям стає погано з двох причин:

 

Істерика (панічна атака),

Не помічене вчасно зневоднення організму.

 

Оскільки ми свій організм не слухаємо, п'ємо цілий день чай, каву та газовану воду - зневоднення є у нас усіх, і у вас воно теж є. Підіть випийте склянку води, а потім читайте далі.

 

4. Займіться захопливою, цікавою справою.

 

Цей спосіб підходить у ситуації, коли вас «ніяк не відпускає». Треба перебити застрягання на пережовуванні «А вони, А я, Та ну їх всіх» чимось феєричним, хай навіть дурним і некорисним. Ви маєте бути залучені в інтригу, стрімкий розвиток подій, гру, кураж, політ. У вас мають піднятися вушка і засіпатися хвостик.

 

Ви самі знаєте, що може вас аж так захопити й потішити. У кожного - це своє, індивідуальне. Лише не причиняйте нікому зла).

 

5. Фізична розрядка.

 

З цим способом з чуток знайомі всі, але, як завжди, дуже багатьом - пофіг. А я вам ще раз нагадаю, що стрімка фізична розрядка, до якої належать: ходьба пішки, плавання, генеральне прибирання квартири (можна - чужої), секс, викидання мотлоху, робота на городі, танець, миття підлог та прання руками, розслаблює скручені у вузол м'язи та знімає стрес, фрустрацію фантастично ефективно.

 

6. Увійдіть в контакт з водою.

 

Миття посуду - це безплатний сеанс гіпно-психотерапії. Шум чистої проточної води, знімає нашу втому й змиває з собою весь «бруд», і не лише побутовий.

 

Крім миття посуду існує загальновідома класика: прийміть ванну, прийміть душ, сходіть у лазню, підіть рано вранці або надвечір - купатися у водоймі. Освіжіться, одним словом.

 

7. Позитивний рефреймінг (переосмислення) стресової події.

 

Про позитивний рефреймінг написано стільки, що не хочеться повторюватися. Просто наведу приклад:

 

«Як добре, що так вийшло, що я туди не поїхала! Ще й гроші заощадила!»

 

8. Могло бути й гірше, по-іншому, важче.

 

Вас не влаштовує результат події? Уявіть собі, що міг би бути й гірший результат. Уявіть собі, як погано деяким людям довкола вас. Якщо ви опануєте це мистецтво і перестанете зневажати цю стратегію, то вам не потрібна буде жодна психотерапія взагалі.

 

9. Сміх вбиває все страшне та страшно важливе.

 

Висміювання, зменшення важливості (ролі) чогось надміру роздутого та мега важливого - старовинний рецепт людської культури, починаючи від неоліту.

 

Подивіться одну серію про пригоди Губки Боба Квадратні Штани. Коли він панічно боявся виступати на шкільному семінарі, розумна Білка подарувала йому суперокуляри. Одягнувши ці окуляри, Губка Боб бачив усіх учнів та вчительку... в одних трусах. Ото було смішно! Щоправда, через сміх він так і не зміг зачитати свою доповідь…, але то вже таке.

 

10. Полічіть до 10.

 

Просто полічіть до десяти. Повільно. Контролюючи свої вдихи та видихи. Про себе, не вголос. Це рекомендація лікарів та спортивних тренерів.

 

11. Поплачте.

 

Плач знімає стрес. Зі сльозами організм залишають ті токсичні речовини, які утворилися під впливом гормонів стресу. Не можете плакати про своє - придумайте жалісливу тему та спеціально поплачте над нею.

 

12. Вербалізація всього, що у душі.

 

Промовляння або вербалізація - одягання невиразного «чогось» в чіткі слова. Велика річ. А ще краще - записати все це на папері, у довжелезному списку.

 

Лише нікому його не показуйте!

Популярні дописи з цього блогу

Якщо вам хтось заздрить, то його видадуть ці токсичні фрази

20 цитат Стіва Джобса, які змінять твою свідомість

Як спілкуватися з людьми, які вважають себе кращими за інших