12 правил, завдяки яким ти перестанеш залежати від довколишніх

Що б ти не робила, тобі не бути щасливою, поки ти залежиш від людей довкола. Вміти жити в суспільстві й бути його частиною - це не те саме, що не уявляти своє життя без чужої думки, схвалення, підтримки, уваги тощо.

 

Якщо ти відчуваєш, що тобі бракує самодостатності, якщо тебе постійно розчаровують інші люди, настав час змінювати своє сприйняття реальності.

 

Почати можна з наступних змін:

 

1. Ігноруй те, що тобі не подобається

 

Перестань спілкуватися з людьми, які вчать тебе, як правильно жити, не сперечайся з хейтерами в соціальних мережах, не доводь малознайомим людям свою думку й не виправдовуйся.

 

Ти все одно не зможеш переконати людину, яка не збирається аналізувати ситуацію, а лише хоче довести свою правоту чи виплеснути негативні емоції.

 

Ігноруй те, що тобі не подобається, і намагайся частіше звертати увагу на позитивні сторони взаємодії з людьми.

 

2. Припини мислити стереотипами

 

Якщо ти сама часто потрапляєш під вплив стереотипів, швидше за все, ти з готовністю віриш словам довколишніх.

 

Звільнися від упереджень і застарілих поглядів - вони не принесуть у твоє життя нічого доброго, лише зроблять тебе заручницею свого становища.

 

Частіше став собі аналітичні запитання: «Чому?», «Як?», «Навіщо?». Це допоможе тобі переоцінити багато ситуацій.

 

3. Проявляй самоповагу

 

Вкрай важливо, щоб ти навчилася цінувати себе та свої досягнення, попри думку довколишніх. Твоя цінність не залежить від того, скільки разів на день чи тиждень ти отримуєш компліменти та похвалу.

 

Вчися хвалити себе сама, відзначати свої позитивні якості, дякувати собі за виконану роботу й миритися з власними недоліками. Загалом, стався до себе дбайливо, як до найближчої й найкоханішої людини.

 

4. Розвивай свою самостійність

 

Не покладайся на інших, якщо ти можеш щось зробити сама. Йдеться про тих людей, які, очевидно, заважатимуть тобі реалізувати ідею так, як ти цього хочеш.

 

Якщо в тебе є можливість, роби все сама чи наймай когось, хто даватиме тобі лише професійні поради.

 

5. Встанови межі

 

Навчися говорити тверде й рішуче «ні» там, де це потрібно. При цьому не дозволяй довколишнім заперечувати твою відповідь, знецінювати її або руйнувати твої особисті кордони.

 

Чітко визнач для себе причинно-наслідковий зв'язок: якщо хтось порушує встановлену тобою межу, ти не обговорюєш з ним певні теми, мінімізуєш або припиняєш спілкування взагалі.

 

6. Став себе на перше місце

 

Насамперед звикни в першу чергу дбати про власний добробут та щастя. Що більше ти жертвуєш своїми потребами, бажаннями та переконаннями заради інших людей, то в більшу залежність від них ти потрапляєш.

 

Став себе на перше місце! Найважливішими для тебе мають бути: твоя думка, твої цінності, твоя свобода вибору і так далі. А все інше - лише поради, і ти вирішуєш, використовувати їх чи ні.

 

7. Розраховуй лише на власні кошти

 

Крім емоційної, психологічної та фізичної самостійності, ти маєш пройти ще й фінансову сепарацію.

 

Вчись розраховувати лише на власні кошти. Веди облік доходів та витрат, створюй накопичення, по можливості не займай у рідних чи друзів.

 

Гроші часто стають інструментом для маніпуляцій, а також можуть змусити тебе відчувати провину щоразу, коли ти чиниш всупереч з очікуваннями того від кого береш гроші, особливо якщо це твоя близька людина.

 

8. Не намагайся подобатися іншим

 

Намагатися всім подобатися - заздалегідь провальна стратегія. Зазвичай це не спричиняє нічого, крім чергового розчарування.

 

Будь вірна собі та своїм цінностям, не підлаштовуйся під чужі очікування. Ти - унікальна, і заслуговуєш на любов і прийняття.

 

Для того, щоб знайти по-справжньому своє оточення, тобі треба бути просто собою.

 

9. Вчися відпускати контроль

 

Усвідом одну просту істину: ти не контролюєш думки сторонніх людей. Ти можеш намагатися догоджати кожному, хто зустрічається на твоєму на шляху, бути стриманою і ввічливою, але при цьому тебе все одно ненавидітимуть.

 

Просто тому, що ти комусь не подобаєшся, нагадуєш іншу людину або, сама того не знаючи, стала героїнею чиїхось пліток.

 

Навчися відпускати контроль - дозволь довколишнім думати про тебе погано, і тобі більше не доведеться переживати через чужу думку.

 

10. Завжди відстоюй свою думку

 

Будь достатньо сміливою для того, щоб відстоювати свої ідеї, бажання та цінності. Напевно, довкола тебе знайдуться люди, які з радістю засміють тебе, спробують змінити чи знецінити твій погляд на ситуацію.

 

Пам'ятай: твої відчуття, думки та переконання важливі, ти маєш на них право і не мусиш підлаштовуватися під когось іншого.

 

11. Відмовся від порівнянь

 

Будь-які порівняння - це зло. Кожна людина по-своєму унікальна, тому немає сенсу озиратися на те, як будує своє життя хтось інший.

 

Тебе не має цікавити, чи подобаються твої вчинки довколишнім. Адже головне, щоб вони влаштовували тебе.

 

12. Не бійся бути самотньою

 

Коли ти боїшся самотності, ти готова пожертвувати своїм комфортом, інтересами та цілями заради того, щоб просто втримати чоловіка поруч. Бажаючи вписатися в його картину світу, зайняти важливе місце в його оточенні, ти стаєш схильна надавати його думці надто великого значення.

 

Інша річ, якщо ти не бачиш нічого поганого в самотності й не прагнеш уникнути її будь-якими можливими способами. Це не означає, що ти маєш противитися спілкуванню. Просто будь тією, хто однаково добре почувається як у компанії з кимось, так і наодинці з собою.

Найкращі статті блогу

ТУТ

Популярні дописи з цього блогу

Як батьківське виховання перетворює нас на невротиків: 5 руйнівних прийомів

Труднощі допоможуть тобі стати тою, ким ти маєш стати!

Як зрозуміти, що у твоєму житті настають зміни: 7 ознак