15 ознак токсичних людей

Бувають токсичні речовини, вони ж - отрути. А бувають токсичні люди - ті, хто хоче отруїти тобі життя. Неможливо взагалі не спілкуватися з такими персонажами. Але у твоїх силах розпізнавати їх якомога раніше й уникати, або мінімізувати спілкування з ними.

 
1. У людини завжди все погано
Така людина завжди незадоволена, весь час скиглить або злобно жартує. Вона може поводитися і як вічна жертва, і як агресор, але і в тому, і в іншому випадку вона буквально заражає тебе своїм чорно-сірим поглядом на світ.
2. Людина впевнена, що завжди має рацію
Жодні докази й аргументи не допомагають - така людина чує лише себе. Нормальний дорослий діалог вона вести не вміє, часто перебиває, затикає співрозмовнику рота або просто перериває розмову, якщо з чимось незгодна. Як не дивно, причиною такої впертості може бути невпевненість в собі, але ти не особистий психотерапевт цієї людини, щоб розбиратися з її дитячими чи не дуже дитячими травмами. Твоє завдання - берегти себе й свої нерви.

3. Король драми
Якщо ти спілкуєшся з такою людиною близько чи, наприклад, перебуваєш у стосунках, то твоє життя постійно наповнене драмою. Кризи, конфлікти, істерики, скандали - все це ти отримуєш сповна, та й так, що не занудьгуєш... Токси буквально отримують задоволення від самого процесу скандалу, але після всього ще й примудряються виставити себе жертвами й в усьому звинуватити тебе.

4. Крадій часу
У цих людей приголомшливий талант з’являться у твоєму житті абсолютно не вчасно та без попередження, їх складно позбутися, їм терміново потрібна твоя допомога, або просто поговорити, і їм абсолютно байдуже, чи маєш ти якісь інші плани.

5. Людині бракує емпатії
У цих людей проблеми з емпатією та емоційним інтелектом - вони не вміють співчувати,  не здатні поставити себе на місце іншої людини. Та й не хочуть. Адже центр світу - це вони самі.

 

Рекомендую прочитати:

Хто такі нарциси та на що вони здатні?

 

6. Людина постійно критикує
Іноді ми потребуємо, щоб нам сказали безжальну правду без прикрас, або дали відверту пораду. Але токсичні люди - це зовсім інше. Вони - майстри непроханих порад й пасивно-агресивних наїздів. Вони критикують тебе, твій вибір, твій стиль життя, ти постійно відчуваєш, що мусиш виправдовуватися.

7. Людина більше говорить, ніж слухає
Ці люди не вміють підтримувати нормальний діалог. Вони настільки захоплені собою, що впевнені: всі мають слухати лише їх, тому можуть говорити не зупиняючись й перебивають на кожному слові.

8. Патологічний брехун
Їм не важко прибрехати, навигадувати сім мішків гречаної вовни, викласти історію з мааааленькими доповненнями на власну користь, «забуваючи» факти, які їх не прикрашають.

9. Людина говорить гидоту про інших
Твоя знайома весь час обговорює людей за їх спиною? Пліткує й постійно переповідає, хто, що, й про кого сказав поганого? Не бери участі в цьому: плітки забруднюють твоє життя й псують не лише стосунки з довколишніми, репутацію, а й настрій. І можеш не сумніватися: якщо людина говорить тобі гидоту про інших, вона точно так само погано говоритиме про тебе, як тільки за тобою зачиняться двері.

10. Людина розмовляє виключно про себе
Діалог будується так: твоя знайома розповідає про себе, хвалиться, скаржиться, навіть поради запитує... Але ніколи не цікавиться тим, що твориться у тебе. І буквально не залишає місця для твоєї репліки: «А ось у мене...». Ти впевнена, що це діалог?

11. Людина тебе контролює
Навіть дуже близький друг або родич не має права контролювати твоє життя, твої почуття чи вчинки. Помічаєш спроби контролю чи маніпуляції? Прощайся!

12. Постійна жертва
Ознака психологічної зрілості - вміння відповідати за власні вчинки. Якщо людина весь час у всьому звинувачує інших людей або обставини, ніколи не бере відповідальність на себе, - це інфантилізм. Але головне - це токсично для довколишніх. Якщо близька людина звинувачує у всіх своїх бідах тебе або просто скаржиться, що перед нею винен весь світ (недолюблюють її мама/тато/чоловік,   недооцінюють колеги на роботі/клієнти/друзі/знайомі, ображають перехожі, лелека впустив її дорогою до пологового будинку... - потрібне підкреслити) - слухати це, для тебе так само шкідливо, як вдихати гази з вихлопної труби. Не слухай, не втішай, не дозволяй труїти себе чужим негативом.

13. Людина неввічлива зі сторонніми
Якщо людина ввічливо поводиться з тобою й з іншими людьми свого кола, але грубіянить чужим, особливо тим, хто «нижчий» за статусом - це дуже неприємний сигнал. Якщо твій знайомий милий та привітний з  тобою, але мимохідь накричав на офіціанта, гардеробника чи продавчиню, - біжи. По-перше, це ознака поганого виховання, по-друге - пізніше він вчинить так само й з тобою.

14. Часто втрачають самовладання
Близька людина так легко втрачає самовладання, що ваше спілкування підозріло нагадує прогулянки мінним полем? Перелік тем, яких варто уникати, щоразу збільшується, - скажеш щось не те, і вона вже за себе не відповідає? Дорослі люди мають вміти контролювати свої емоції.

15. Ти просто без будь-яких видимих причин відчуваєш, що тобі з людиною погано
І, нарешті, головна перевірка: інтуїція. Начебто людина не робить й не говорить жодної гидоти, але поруч з нею тобі не комфортно - ти втрачаєш впевненість у собі, псується настрій, починаєш безпричинно злитися, - все, цього достатньо. Не звинувачуй себе: в спілкуванні дуже важливою є інтуїція. Саме шосте чуття підкаже тобі: ця людина - токсична, тобі не варто з нею спілкуватися.

Популярні дописи з цього блогу

Якщо вам хтось заздрить, то його видадуть ці токсичні фрази

20 цитат Стіва Джобса, які змінять твою свідомість

Як спілкуватися з людьми, які вважають себе кращими за інших