7 «брудних» таємниць: як забути про прибирання будинку

 
 

З порядку в домі починається порядок в думках, порядок в справах, порядок в харчуванні й, зрештою, порядок в житті. І навести його набагато простіше, ніж здається.


 Якщо вранці ти насилу згадуєш, де твої ключі, зарядка від телефону й потрібна сукня, то настав час показати безладу, хто в домі господиня.

 

Книга «Магічне прибирання. Японське мистецтво наведення порядку вдома та в житті» стала бестселером, як тільки побачила світ. 

 

Її авторка Марі Кондо, визнана гуру в питаннях чистоти, популярна телеведуча й одна з найвпливовіших особистостей за версією журналу TIME, впевнена, що правильна організація простору в першу чергу допомагає людині розібратися зі своїм життям, а перемога над мотлохом - просто приємний бонус.

 

Таємниця перша - налаштуйся

«Перш ніж починати прибирання, чітко уяви собі, до якого способу життя прагнеш».


Марі впевнена, що правильно організований простір не лише покращує настрій, показує людині її перспективи, а й допомагає розібратися, чому слід присвятити своє життя. Перед початком прибирання слід уявити, яким саме ти бажаєш бачити свій будинок. Яке в ньому має бути освітлення, кольори, текстиль, декоративні елементи.

 

Ні, мова не йде про дорогий ремонт, а лише про створення умов життя, які ти хочеш для себе. Але не поспішай накидатися на купи непрасованої білизни або запорошені книжкові полиці. Для початку обери спокійне містечко, завари собі чаю, або кави й без паніки постарайся оцінити місце кожної речі або категорій речей, що перебувають в полі твого зору.

 

Таємниця друга - рубай з плеча

«Збережи лише ті речі, які викликають відгук у твоєму серці. А потім зроби рішучий крок - і викинь все інше. Зробивши це, ти зможеш «перезавантажити» своє життя й обрати для себе новий стиль буття».

 

Жодних «хай полежить, потім вирішу, що з цим робити» щодо старих дармовисів, рекламних брошур та іншого мотлоху, який ніколи не стане в пригоді. Марі рекомендує тестувати своє ставлення до кожної речі питанням «Чи приносить це мені радість?». Якщо ні, діяти без вагань.

 

Головна пастка, в яку потрапляють майже всі, - ми починаємо перекладати речі з місця на місце. Саме таким чином старі сережки, некрасиві вази й магнітики сумнівного дизайну кочують не лише квартирою, а й роками з житла в житло.

 

Викидай все, що не приносить радість, не надихає, не використовується. Оточи себе речами, які надають впевненість та розфарбовують твій світ яскравими фарбами. Це стосується і побутової техніки, і прикрас, і пуховиків.

 

Таємниця третя – розділи речі на категорії

«Базовий порядок для сортування такий:

⁎ товари для догляду за шкірою, косметика, аксесуари, цінні предмети (паспорти, кредитні карти й т. д.);

⁎ електричні прилади та пристрої (цифрові камери, електрошнури, все, що можна віднести до категорії« електротовари»);

⁎ предмети для ведення домашнього господарства (канцелярське та письмове приладдя, набори для шиття і т. д.);

⁎ домашні запаси (ліки, мийні засоби, паперові серветки й т. д.), товари для кухні та запаси продуктів, інше (Якщо у вас є безліч предметів, що належать до певної області інтересів або хобі, наприклад лижна екіпіровка, виділіть їх в окрему підкатегорію)».

 

Наступною поширеною помилкою, яку допускають всі під час прибирання, Кондо називає спробу розбиратися з речами всередині кімнати.

 

Правильніше ж зібрати речі однієї категорії разом, оцінити «масштаби лиха» (наприклад, ватні диски лежать в кожній кімнаті, а користуєшся ними ти лише у ванній), зрозуміти, що необхідно скоротити, й визначити для кожної категорії лише одне місце для зберігання в будинку. Це позбавить від хаосу, коли річ, яка не має свого місця кочує з кутка в куток, а коли вона потрібна, її дуже складно знайти.

 

Таємниця четверта - складай одяг правильно

«Процес складання - це далеко не просто надання одягу компактної форми для зберігання. Це акт турботи, вияв любові й вдячності за те, що ці речі підтримують ваш спосіб життя».

 

Стосовно вмісту білизняних шаф пані Кондо запевняє - речі не можна зберігати в стопках, це вірний шлях до використання лише верхніх «шарів» при повній відсутності попиту на нижні. Марі застерігає своїх читачів й від щільного заповнення шаф, полиць чи комодів. Забарикадувати одну річ за іншою - це найкращий спосіб не знати, що є у твоєму будинку.

 

Такі «чорний діри» поглинають не лише простір, а й захаращують свідомість. Рекомендується обмежуватися 1-3 рядами на будь-яких полицях так, щоб кожен предмет був на видноті. Що стосується гардероба, то в полі зору, на вішалках в шафі повинен висіти одяг, актуальний для поточного сезону. При цьому на одній вішалці тримаємо не більше трьох предметів гардероба.  

 

Лайфхак від Марі - найкраще групувати речі за секціями (піджаки, блузки, костюми), щоб випадково не купити вже наявну річ.

 

Таємниця п'ята - не витрачай грошей на органайзери

«У зберіганні прагніть до максимальної простоти».

 

Марі Кондо йде проти принципів Ікєї й каже, що надлишкові й складні системи зберігання не приносять бажаного порядку.

 

Парадокс в тому, що чим ревніше ми оснащуємо свій будинок системами зберігання, коробочками й скриньками, тим більшу захаращеність створюємо. Адже немає нічого простішого, ніж насипати старі кольорові олівці в красивий пенал й назавжди про них забути.

 

Таємниця шоста - розберися з минулим

«Чи щасливі ви, носячи одяг, який не приносить вам задоволення? Чи відчуваєте ви радість, маючи купи непрочитаних книг, які не торкаються вашого серця? Чи вважаєте ви, що наявність аксесуарів, якими ви ніколи не користуватиметеся, принесе вам щастя?».

 

Мабуть, найскладніше розлучатися в речами, які безпосередньо несуть якусь пам'ять. Весільна сукня, бабусина скринька, сувеніри з подорожей і, звичайно, купи фотографій. Часто саме ці речі є основою безладу. Марі запевняє, що дорогоцінні спогади не зникнуть, навіть якщо ми позбудемося їх фізичних підтверджень.

 

Те саме стосується невдалих подарунків. Вони виконали свою емоційну функцію, отже, пора їх відпустити. Особливо радикально слід чинити з презентами колишніх, подібні речі відбирають саму можливість вступити в нові відносини.

 

Фотографії та книги, які ми зберігаємо особливо дбайливо, теж варто піддати тесту на профпридатність. Книги, які ви прочитали й не плануєте до них повертатися, варто віддати. Зберігати варто лише особистий «золотий фонд» - твори, які ви любите.

 

Таємниця сьома - створи свій затишний куточок

«Мати особистий простір дуже важливо для душевного комфорту. Він грітиме вас зсередини, мов теплий кіт за пазухою в зимову холоднечу».

 

Таким «місцем сили» може бути що завгодно - куточок біля вікна, обгороджений ширмою, невеликий диван, крісло-гойдалка або робочий стіл. Якщо ти багато часу проводиш у своєму домашньому офісі, то зроби все, щоб комфортно там влаштуватися.

 

Щоб поверхня стільниці не була завалена, придбай вертикальні полички й суворо стеж, щоб в ці місця зберігання не просочилися рекламні буклети з поштової скриньки, роздатковий матеріал з семінару, який ти відвідала рік тому, старі квитанції, прострочені гарантійні чеки та інша макулатура, яка має властивість плодитися й розмножуватися. Твоє місце лише тоді стане по-справжньому твоїм, коли воно буде ясним, світлим та легким.

Популярні дописи з цього блогу

Якщо вам хтось заздрить, то його видадуть ці токсичні фрази

20 цитат Стіва Джобса, які змінять твою свідомість

Як спілкуватися з людьми, які вважають себе кращими за інших