Нічні пробудження: про які захворювання вони нас попереджають

 

У китайській медицині вважається, що емоції безпосередньо пов'язані зі здоров'ям тіла. Наприклад, емоція смутку так змінює поставу (ніби згортає грудну клітку, закриває її), що легеням стає складніше функціонувати. 

 

Їм недостатньо місця, внаслідок чого погіршується кровопостачання легенів, тому у сумної людини більше шансів захворіти різноманітними запальними процесами дихальних шляхів.

 

У західній медицині такі взаємозв'язки вивчаються в рамках психосоматичної медицини. Наприклад, доведено, що людина, схильна до регулярних спалахів злості, частіше страждає захворюваннями шлунка.

 

На основі багатовікових спостережень в китайській медицині розроблена система діагностики та лікувальних рекомендацій: як через спостереження за емоціями помітити ті чи інші порушення здоров'я й скорегувати емоційний фон, щоб захистити себе від хвороби.

 

Якщо в ночі ви прокидаєтесь:

 

З 23:00 до 1:00 - розчарування

Емоція розчарування в східній традиції пов'язана зі здоров'ям жовчного міхура. А робота кожного органу, своєю чергою, пов'язана з часом. Вночі мозок займається оздоровленням всіх органів та систем: ми спимо, й без нашої вольової участі у вегетативної нервової системи є можливість відновити все те, що порушилося, перепрацювало та втомилося за день. Час активного нічного відновлення жовчного міхура відбувається приблизно опівночі.

 

Якщо в цей час людина не може заснути або прокидається, це сигнал про те, що вона має у своєму житті приводи для розчарування. Ці думки заважають здоровому сну, й на тлі цієї емоції страждає жовчний міхур. Або ж навпаки: вже є захворювання жовчного міхура, й через це розвивається емоція розчарування. Така ситуація теж можлива. Переживання відступлять, якщо вилікувати жовчний міхур.

 

Що ж робити, якщо сон порушений?

 

У китайській медицині є поняття «ци» - життєва енергія, яка циркулює тілом. Якщо ми хвилюємося, енергія підіймається вгору. Щоб заспокоїти емоції, її необхідно опустити вниз, в область живота.

 

Як це зробити?

 

Уявіть, що всередині вас є потік - живий, променистий - і він слідує за вашими руками. (Насправді енергія слідує за увагою, а руки - найкращий спосіб її залучити й сконцентрувати).

 

Напівсидячи в ліжку, помістіть руки навпроти обличчя й уявіть, як ви берете цю енергію і, опускаючи руки, переміщаєте її вниз. Повільно й обережно: руки вниз, від обличчя вздовж тіла до живота. Повторіть цей рух кілька разів - стільки, скільки буде необхідно, щоб відчути сонливість.

 

З 1:00 до 3:00 - гнів

Людина, яка проти власної волі прокидається між 1 та 3 ранку, хоче спати, але не може заснути, схильна до гніву. Ця емоція пов'язана зі станом печінки.

 

Знову ж таки, причина може критися й в самій емоції (яка рано чи пізно позначиться на здоров'ї печінки), і в тому чи іншому захворюванні печінки, яке генерує гнів.

 

Що ж робити?

Щоб заснути в період між 1:00 та 3:00, рекомендується випити прохолодної води, заспокоїти вогонь гніву. І постаратися розслабитися, дозволити пристрастям вгамуватися. Після цього постарайтеся заснути, але без гаджетів, книжок чи будь-яких інших відвертальних чинників.

 

З 3:00 до 5:00 - смуток

Емоція смутку пов'язана зі здоров'ям легенів. Тому людині, яка регулярно прокидається з 3:00 до 5:00 ранку, можна з упевненістю порекомендувати розпочати оздоровлення легенів: кинути палити (якщо особа палить) й почати займатися плаванням (якщо немає протипоказань).

 

Що ж робити вночі, коли поруч немає басейну?

Сядьте на стілець, обіпріться на спинку, трохи закиньте голову й розведіть руки в сторони. Зробіть в такому положенні кілька вдихів та видихів. Відстежуйте: що ще можна розслабити в цьому положенні, щоб тілу дихалося легше й вільніше. У міру поглиблення розслаблення й нормалізації дихання буде накочуватися сонливість - піддайтеся їй та лягайте спати.

 

Якщо раптом вночі стало по-справжньому сумно, варто (всупереч рекомендаціям дієтологів!) з'їсти щось солоденьке, приміром, корисний сухофрукт. Це допоможе зняти нервову напругу.

Популярні дописи з цього блогу

Якщо ти вже вирішила піти, то йди лише один раз: 8 дорогоцінних заповідей для жінок

Жіноча гординя у стосунках із чоловіками

9 відмінностей у поведінці розумних та обмежених людей