Рецепт паски відомої галицької господині Дарії Цвек


Дарія Цвєк досі залишається найвідомішою українською народною кулінаркою. Сьогодні пропоную сімейний та улюблений рецепт великодньої паски пані Дарії.
 
Дарія Цвєк так описувала ритуал випікання великодньої паски:
 
Жінки колись дотримувалися особливої традиції при замісі тіста. У той час не смів ніхто прийти до хати, бо тісто могло не вдатися. 
 
Господиня молилася при замісі, і на замішаному тісті долонею робила знак хреста. Перед замісом мука повинна бути загрітою біля печі, її два рази просівали. Господиня вбирала чисту сорочку і довго мила руки. 
 
Якщо паска вдавалася, то була гордість господині на все село. 
 
Вдала паска - це був прогноз на рік для всієї сім’ї.  
 
Верх паски перед печенням прикрашали з тіста: наверх укладали хрест, як символ терпіння Христа, між раменами хреста укладали з тіста птички-зозульки, як символ довголіття. 
 
Кругом укладали колоски, сформовані з тіста, як символ урожаю. Дотримувалися тої особливої церемонії не тільки при замісі тіста, але також і під час випікання. 
 
Поки паска була в печі, нікому не можна було в хаті сісти, бо паска теж могла б сісти. Дуже перестерігали, щоб ніхто з чужих не прийшов до хати. Як це був чоловік, то ще якось було простимо, але якщо це була жінка, то господиня хрестилася декілька разів, кропила хату свяченою водою, щоб злих духів відігнати, аби ті не наробили шкоди.  
 
Паски випікали тільки круглої форми: ща більша паска, то дужче гордився сам господар, який дуже радо ніс її на рушнику до посвячення.

Складники: 
 
- 1 кг борошна, 
- 400 г молока, 
- 10 жовтки,
- 100 г мокрих дріжджів, 
- 200 г масла або маргарину, 
- 300 г цукру, 
- 100 г родзинок, 
- 1/2 ч. л. cолі, 
- потерта цедра з 1 лимона.

Спочатку треба замісити опару. Дріжджі розводимо у теплому молоці й додаємо 100 г цукру і 200 г борошна. Все добре перемішати та поставити у тепле місце, щоб опара збільшилась удвічі.

Після того, як суміш підросте - додайте решту цукру, жовтки, родзинки, цедру з лимона, сіль і борошно. Замісити тісто до однорідності та наприкінці додати розтоплений, але охолоджений жир. Місити приблизно 10-15 хв., поки тісто не почне відставати від рук!

Тісто поставити у тепле місце, щоб збільшилось удвічі. Тоді його опустити та зачекати, щоб знову підросло. Розкласти тісто на 1/3 частини посудини й дати знову піднятись удвічі. Духовку нагріти до температури 200 градусів. Всадити паску і після 10 хв зменшити температуру до 170-160 градусів. Випікати ще 50 хв.

З тієї порції виходить 3 паски діаметром приблизно 18, 20 і 25 см.

Дарія Цвєк звертала увагу на те, що борошна повинно бути рівно 1 кг, не більше (бо паска буде тугою) і не менше (бо паска опаде). І жир потрібно додавати обов’язково наприкінці!

За матеріалами