Як впоратися зі стресом. 7 дієвих способів


У житті сучасної людини дуже багато стресових ситуацій. А стрес - один з чинників розвитку гіпертонії та багатьох інших захворювань. Якщо ви бажаєте жити довго й щасливо, необхідно вчитися справлятися зі стресом.

Ось кілька ефективних способів боротьби з цим явищем:

1. Стежте за режимом дня
Недостатній або поганий сон може негативно вплинути на ваш настрій, розумову активність, енергетичний тонус та фізичне здоров'я. Харчування так само дуже впливає на ваше самопочуття. Коли людина бадьора, сита та здорова, стресу куди важче впливати на неї.

2. Отримуйте задоволення щодня
Частіше робіть те, що вам подобається. Балуйте себе хоча б іноді й нагороджуйте за перемоги. Намагайтеся отримувати задоволення - наприклад, їжте повільно й зосередьтеся на смаку та ароматі кожного шматочка. Слухайте улюблену музику, читайте хороші книги, проводьте більше часу на свіжому повітрі.

3. Вдосконалюйте свої навички управління часом
Найчастіше стрес виникає в результаті того, що нам складно впоратися зі справами, які накопичилися, і ми боїмося не встигнути все, що запланували. Іноді плануємо занадто багато, не вміючи тверезо оцінювати власні сили. Що ефективніше ви навчитеся керувати своїм часом та поєднувати всі обов'язки, том нижчим буде рівень стресу.

4. Практикуйте розслаблювальні техніки
Спробуйте практикувати медитацію. Також вам зарадять масаж, спа-процедури та різноманітні техніки розслаблення м’язів. Вправи для глибокого дихання і йога - це потужні інструменти, які допоможуть вам позбутися стресу.

5. Будьте соціально активними
Спілкування з приємними людьми допомагає знизити рівень гормонів стресу в крові. Частіше вибирайтеся кудись з друзями та близькими для невимушеної бесіди чи розваг. Знаходьте час для знайомства з новими людьми.

6. Не дозволяйте стресовим ситуаціям отруювати ваше життя
Обставини впливають на нас тією мірою, якою ми їм дозволяємо. Ви самі обираєте, що відчувати в тій чи іншій ситуації. Намагайтеся зберігати спокій та менше переживати. Особливо не варто намагатися контролювати все. Ставтеся простіше до речей, які від вас не залежать.

7. Попросіть підтримки
Не бійтеся звертатися за допомогою, якщо вона вам необхідна. Бувають такі хвилини, коли не обійтися без підтримки близьких. Іноді достатньо лише виговоритися чи запитати поради. Якщо стрес і занепокоєння продовжують погіршувати ваш психічний стан, не соромтеся поговорити з лікарем-психологом, психотерапевтом, психіатром.

Для щасливого й повноцінного життя необхідно вміти впоратися зі стресом. Якщо ви часто стикаєтеся з напруженими ситуаціями, спробуйте ці сім способів. І хай ваше життя буде спокійним та щасливим!