10 вправ, які допомагають покращити інтелект



1. Чистіть зуби неробочою рукою
Дослідження показали, що використання протилежної півкулі вашого мозку (як в цій вправі) дає результати швидкого і суттєвого розширення зон кори головного мозку.
Чистіть зуби неробочою рукою, а також не забувайте відкривати і використовувати тюбик зубної пасти тією ж рукою.

2. Приймайте душ із закритими очима
Тактильні відчуття активізують інші зони головного мозку. Ваші руки помічають те, що неможливо побачити, і посилають про це сигнали вашому мозку.
Спробуйте використовувати з органів почуттів тільки дотик (робіть все вкрай обережно, щоб уникнути травм). Відкрийте крани та налаштуйте воду, довіряючи своїм відчуттям. Потім мийтеся з закритими очима.

3. Міняйте свій звичний ранковий розпорядок
Дослідження мозку показують, що нові завдання збільшують зони кори головного мозку, фіксуючи збільшення рівня активності головного мозку.
Одягніться після сніданку, погуляйте з собакою в новому районі, змініть ваш улюблений канал на ТБ або радіостанцію.

4. Перевертайте звичні предмети догори ногами. Буквально
Коли ви дивитеся на правильно повернені речі, ваша ліва, «вербальна» сторона мозку швидко їх розпізнає і відразу відправляє вашу увагу в інше місце. Коли ви їх перевертаєте догори ногами, ваша права сторона мозку включається в роботу і намагається розпізнати форму, колір і ставлення до незрозумілої йому картинки.
Переверніть догори ногами фотографії вашої сім’ї, настінний годинник і календар.

5. Міняйтеся місцями за столом
У більшості сімей кожен має своє власне місце за столом, але ваш мозок постійно потребує нового досвіду.
Міняйтеся місцями, щоб змінити становище, яке ви займаєте, і по-іншому подивіться на кімнату, людей і навіть на те, як ви дістаєтеся до перцю й солі.

6. Вдихайте нові аромати
Ви, ймовірно, навіть не пам'ятаєте, як «вивчили», що запах кави асоціюється з початком нового дня. Задіяти нові нервові шляхи можна, зв'язавши незвичні аромати, наприклад, ванілі, кориці, м'яти, з будь-яким видом діяльності.
Тримайте екстракт свого улюбленого аромату біля ліжка весь тиждень. Відкривайте та вдихайте його, як тільки прокинулися, потім коли вмиваєтеся та одягаєтеся.

7. Відкривайте вікно машини
Гіппокампус - частина головного мозку, що відповідає за спогади. Вони будуть більш яскравими, якщо в них беруть участь запахи, звуки та образи.
Спробуйте розпізнати нові звуки та запахи на вашому шляху. Відкрите вікно допоможе вам в цьому.

8. Вивчайте продукти в супермаркеті
Магазини спроектовані так, щоб найбільш прибуткові товари розташовуються на рівні очей, тому коли ви відвертаєтесь, ви багато чого не бачите.
Зупиніться близько будь-якого ряду в магазині та подивіться на полиці зверху вниз. Якщо ви побачили те, чого не помічали раніше, візьміть це, почитайте склад та подумайте про це. Вам необов’язково це купувати, ви вже порушили свою рутину й набули нового досвіду.

9. Збільшуйте кількість комунікацій впродовж дня
Наукові дослідження неодноразово доводили, що брак спілкування має серйозний негативний вплив на загальні пізнавальні здібності.
Хочете пити? Краще купити напій у продавця в магазині, ніж в апарата з газованою водою. Закінчився бензин? Краще оплатіть чек у касира, ніж карткою в терміналі на вулиці.

10. Читайте по-різному
Ми використовуємо різні відділи мозку, коли читаємо самі або слухаємо, коли читаємо вголос або про себе.
Читайте вголос вашому співрозмовнику, чергуючи ролі слухача і читача. Можливо, ви набагато довше читатимете книгу, зате проведете більше часу разом.

За матеріалами 

______________________


Вас може зацікавити:
 
Профілактика стресу 
Психологічні рекомендації, які змінять твоє життя
10 порад, які назавжди змінять ваше життя