Пляцок зі сливками від пані Стефи

Світлина: panistefa.com

 

Пляцок зі сливками «250»

Цей пляцок пекла моя бабуся, і називався він просто - зі сливками. Назву «250» йому дала я, коли стороківтому записувала перепис в записник. Бо так найпростіше запам’ятати - основних складників тіста треба брати по 250 грамів - масла, муки, цукру, яєць


Подаю скорочену навпіл порцію тіста, розраховану на круглу форму діаметром 22 см. Тобто це пляцок 250:2

 

Якщо печете на прямокутну бритванку 17х25 чи подібну - а це дуже вигідно, бо пляцок потім ріжеться гарними квадратами – то подвойте кількість всього, а яєць візьміть 5 штук.

 

Складники:

125 г масла;

125 г цукру (можна зменшити);

125 г муки;

2 великі яйця;

1 ч. л розпушувача;

1 ч. л ванільного цукру;

цедра з 1/2 цитрини;

дрібка солі;

2 ст. л. сметани;

10-15 сливок «венгерок», розділити навпіл, вийняти кісточки

2 ст. л. соку цитрини

 

Для посипки:

2 ст. л. цукру пудри;

1 ч.л цинамону;

на кінець ножа меленої гвоздики.

 

Для печення:

кругла нероз’ємна форма для випікання, д 22 см.

 

Приготування:

 

1. Розтерти масло і цукор в піну.

 

2. Додати яйця, сметану, цедру, сіль та ванільний цукор. Перемішати до однорідності.

 

3. Додати по ложці усю муку й розпушувач. Вимішати.

 

4. Викласти у змазану форму тісто (воно буде доволі густим, не тектиме).

 

5. Викласти густо половинки сливок шкіркою донизу, скропити цитриновим соком, посипати ложкою цукру.

 

6. Пекти при 180*С до години часу.

 

7. Посипати цукровою пудрою і цинамоном.

 

Пляцок гарно виростає в формі, частково покриваючи тістом сливки. Охолодити, порізати, змести вмить. Найкраще смакує з червоним вином (ввечері) або чаєм чи кавою (вранці).

 

Авторка Пані Стефа

Популярні дописи з цього блогу

Якщо вам хтось заздрить, то його видадуть ці токсичні фрази

Три правила мудрої жінки, яка втомилася бути «хорошою»

20 цитат Стіва Джобса, які змінять твою свідомість