Пляцок зі сливками від пані Стефи
Світлина: panistefa.com |
Пляцок зі сливками «250»
Цей пляцок пекла моя бабуся, і називався він просто - зі сливками. Назву «250» йому дала я, коли стороківтому записувала перепис в записник. Бо так найпростіше запам’ятати - основних складників тіста треба брати по 250 грамів - масла, муки, цукру, яєць
Подаю скорочену навпіл порцію тіста, розраховану на круглу форму діаметром 22 см. Тобто це пляцок 250:2
Якщо печете на прямокутну бритванку 17х25 чи подібну - а це дуже вигідно, бо пляцок потім ріжеться гарними квадратами – то подвойте кількість всього, а яєць візьміть 5 штук.
Складники:
125 г масла;
125 г цукру (можна зменшити);
125 г муки;
2 великі яйця;
1 ч. л розпушувача;
1 ч. л ванільного цукру;
цедра з 1/2 цитрини;
дрібка солі;
2 ст. л. сметани;
10-15 сливок «венгерок», розділити навпіл, вийняти кісточки
2 ст. л. соку цитрини
Для посипки:
2 ст. л. цукру пудри;
1 ч.л цинамону;
на кінець ножа меленої гвоздики.
Для печення:
кругла нероз’ємна форма для випікання, д 22 см.
Приготування:
1. Розтерти масло і цукор в піну.
2. Додати яйця, сметану, цедру, сіль та ванільний цукор. Перемішати до однорідності.
3. Додати по ложці усю муку й розпушувач. Вимішати.
4. Викласти у змазану форму тісто (воно буде доволі густим, не тектиме).
5. Викласти густо половинки сливок шкіркою донизу, скропити цитриновим соком, посипати ложкою цукру.
6. Пекти при 180*С до години часу.
7. Посипати цукровою пудрою і цинамоном.
Пляцок гарно виростає в формі, частково покриваючи тістом сливки. Охолодити, порізати, змести вмить. Найкраще смакує з червоним вином (ввечері) або чаєм чи кавою (вранці).