14 звичок добре вихованих людей

 

1. Вони кажуть «спасибі» і «будь ласка»

 

Ці слова справді необхідні, щоб підтримувати в суспільстві культуру взаємоповаги. 

 

Це одна з перших істин, якої ми навчаємо своїх дітей, але дорослі чомусь частенько про це правило забувають.


Пам'ятайте: ніколи не пізно стати кращим й навчитися бути ввічливим з довколишніми!

 

2. Вони не торкаються інших людей без дозволу

 

Ввічлива людина не торкатиметься іншої людини та фізично не влазитиме в її особистий простір. Виняток становлять, мабуть, лише рукостискання - але й цей жест передбачає обопільну готовність до нього. 

 

Якщо ви не впевнені, чи буде дотик (приміром, обійми) доречним, завжди можна просто запитати.

 

3. Вони готові визнати, що помилилися

 

Нікому не подобається помилятися, але ввічлива людина завжди визнає свою помилку й буде готова нести за неї відповідальність й виправити її, якщо це можливо. 

 

Деякі люди не бажають визнавати, що вони помилилися. Однак виглядають вони від цього не розумними, а зарозумілими й неосвіченими.

 

4. Вони не ставлять надто особистих питань

 

Погодьтеся: отримувати питання з серії «коли заміж» і «чому немає дітей» не дуже приємно. 

 

І навіть якщо ввічливій людині дуже-дуже хочеться щось про вас дізнатися, вона не підійматиме таку тему першою й звернеться до неї, лише якщо співрозмовник сам поверне розмову в цьому керунку.

 

5. Вони намагаються робити так, щоб іншим було комфортно

 

Справа в дрібницях - в пропозиції склянки води, якщо людині спекотно, або в згоді пересісти за інший столик в кафе, якщо галаслива компанія поруч заважає нормальній розмові.

 

Ввічливі люди завжди стежать за обставинами, щоб вчасно помітити, що співрозмовнику некомфортно, й спробувати це виправити.

 

6. Вони не перебивають

 

Одна з основних якостей людей з добрими манерами - вміння вислухати співбесідника до кінця й не перебивати, навіть якщо дуже хочеться. 

 

Дочекайтеся, поки людина повністю викладе свою думку, й вже потім висловлюйте власну.

 

7. У них особлива мова тіла

 

Недостатньо говорити ввічливі слова, якщо мова вашого тіла свідчить про інше. До ознак ввічливої мови тіла відносять, до прикладу, збереження зорового контакту й утримування комфортної відстані, яка не порушує особистий простір. 

 

А ось безперервно дивитися в екран власного смартфона чи постійно витріщатися на певні частини тіла співрозмовника, чи на людей довкола - не варто.

 

8. Їх незгода не супроводжується злістю

 

Ви можете висловити незгоду, залишаючись ввічливим! Секрет в тому, щоб залишатися приязним й поважати співбесідника навіть в такий момент. 

 

Не підвищуйте голос, не жестикулюйте надто емоційно, не закочуйте очі у відповідь на чужу точку зору.

 

9. Їх не цікавлять чутки

 

Для багатьох людей природно ділитися певними спостереженнями про інших людей, але ввічлива людина залишить свою думку при собі. 

 

І дізнаватися чутки про інших для неї теж нецікаво - вона постарається перевести розмову на іншу тему, або й зовсім уникнути її.

 

10. Вони більше слухають, ніж говорять

 

Нічого не дратує більше, ніж діалог, який плавно перетікає в монолог! Але недостатньо просто дозволити людині висловитися, не перетягуючи ковдру на себе. 

 

Варто використовувати техніку активного слухача, щоб показати, що ви дійсно зацікавлені в тому, що говорить людина, й слухаєте її уважно.

 

11. Вони однаково ставляться і до прибиральника, і до гендиректора

 

Ввічливість означає, що ви ставитеся до всіх людей, як до рівних - незалежно від їхнього гендеру, соціального статусу, раси, рівня доходу та інших факторів. 

 

Це означає, що ви звертаєтеся до людей шанобливо - не зважаючи на те, розмовляєте ви з водієм таксі чи вашим начальником. Це також означає, що ви залишаєтеся ввічливим, навіть якщо немає свідків, які можуть побачити вашу негідну поведінку.

 

12. Вони не використовують пасивну агресію

 

Грубощі завжди залишається грубощами, навіть в обгортці з шанобливих слів. 

 

І прикривати своє бажання негативно висловитися фразою «ну я ж правду кажу» - теж не найкраща ідея. 

 

Рекомендую прочитати:

15 ознак токсичних людей.

 

13. Для них чужа помилка - не нагода для радості

 

Навіть дуже ввічливій людині іноді хочеться позловтішатися. 

 

Однак вся різниця в тому, що вона не демонструватиме свою радість, тому що здатна поставити себе на місце іншої людини й зрозуміти, наскільки неприємна їй буде така реакція.

 

14. Вони знають різницю між спілкуванням на вулиці й в приміщенні

 

Під час прогулянок всі ми розмовляємо голосніше ніж зазвичай - щоб компенсувати шум довкола й відстань до співрозмовника.

 

Однак в кафе або іншому приміщенні голос слід робити тихішим, щоб не турбувати інших відвідувачів. І ввічливі люди чудово про це знають.

Популярні дописи з цього блогу

Якщо вам хтось заздрить, то його видадуть ці токсичні фрази

20 цитат Стіва Джобса, які змінять твою свідомість

Як спілкуватися з людьми, які вважають себе кращими за інших