За межею очевидного: як чоловіки маніпулюють жінками

За межею очевидного: як чоловіки маніпулюють жінками


Чоловіки маніпулюють жінками. 
Так, це правда.

 

Маніпуляція - це спроба прихованого керування людиною з метою досягнення бажаного.

 

Рекомендую прочитати:

Словник маніпулятора початківця

 

Маніпуляції у стосунках дуже поширені, їх формування відбувається на тлі страхів, емоційної прихильності жінки до чоловіка, через склад характеру й темпераменту. Знаходячи в процесі комунікації слабкі точки жінки, чоловік починає тиснути саме на них, бажаючи досягти бажаного результату.

 

Які види маніпуляцій бувають?

 

Негативний досвід

 

Цей прийом чоловіки використовують доволі часто. Заздалегідь заявляючи про те, що він розчарований у жінках через наявність негативного досвіду у минулому, таким чином чоловік відкрито попереджає, що не вірить у можливість цього союзу та сумнівається у своїй партнерці. Якщо жінка попадається на цей прийом, вона несвідомо починає доводити обранцю, що вона «не така», що з нею все буде по-іншому. Підлаштовуючись під ідеали чоловіка, жінка починає робити так, як зручно йому, хай і всупереч власним бажанням.

 

Рекомендую прочитати:

Ознаки емоційного аб'юзу: як розпізнати та захиститися від психологічного насильства

 

Почнемо з того, що все, що робиться всупереч вашим бажанням та інтересам, не має жодного стосунку до здорових взаємин. Підлаштування - неминучий та необхідний процес у стосунках, але коли він відбувається в односторонньому порядку, йдеться не про партнерство, а про аб'юз. Важливо розуміти, що ви не зобов'язані нікому нічого доводити, і якщо вашого партнера не щось не влаштовує, то ви абсолютно не зобов'язані приймати правила його гри.

 

Порожні обіцянки

 

Чоловіки, як правило, користуються цією маніпуляцією на самому початку стосунків - перспективні плани, красиві промови, романтичні жести та все таке інше націлено на те, щоб зачарувати жінку й отримати від неї бажане. Це може бути фізична близькість, фінансові мотиви чи інші корисливі цілі. Щоб уникнути цієї пастки, необхідно завжди зіставляти слова з діями - якщо обіцянки звучать набагато голосніше, ніж вчинки, ваш партнер, мабуть, намагається маніпулювати вами.

 

Газлайтинг

 

Термін газлайтингу з'явився відносно недавно, проте цей вид маніпуляції існує вже довгий час. Його суть полягає в тому, що чоловік починає ставити під сумнів ваші (і свої, залежно від мети) слова та вчинки. «Я ніколи такого не говорив, вічно ти все вигадуєш»; «Я тобі вже тисячу разів казав, що це просто моя колега» (хоча до цього могло й не бути жодної згадки про цей факт); «Ти завжди все перебільшуєш» - коли жінка регулярно чує подібні фрази на свою адресу, вона починає сумніватися у власній адекватності. Далі ця маніпуляція працює накопичувально - через певний час ви перестаєте відстоювати свою точку зору й сперечатися, погоджуючись із партнером, адже ви «знов щось навигадували».

 

Рекомендую прочитати:

Газлайтинг: як розпізнати в собі жертву та як йому протистояти

 

Газлайтинг - це серйозний вид психологічного насильства. У жертви втрачається віра в себе, вона повністю перебуває під владою аб'юзера і під його контролем Такі стосунки ніколи не стануть на рейки нормальних і здорових, а тому, якщо ви виявили ознаки газлайтингу, необхідно вжити оперативних і жорстких заходів.

 

Емоційна гойдалка

 

Емоційна гойдалка - форма психологічного насильства, яка сьогодні дуже поширена. Суть її полягає в тому, що на початку стосунків чоловік активно проявляє знаки уваги, завойовує довіру, а щойно жінка «попадається на гачок», ситуація різко змінюється - на зміну увазі та зацікавленості приходить ігнорування та холодність. Подібна поведінка викликає у жертви нерозуміння - вона починає думати про те, що сама спричинила таку поведінку, звинувачує себе й намагається повернути прихильність партнера (часто на етапі з'ясування причин того, що сталося, маніпулятор відкрито звинувачує обраницю у виникненні проблеми).

 

У цьому випадку варто тверезо оцінити обстановку та усвідомити, що стосунки - це взаємовигідне партнерство, в яке має вкладатися кожен з учасників. У всіх інших випадках комунікація набуває хворого відтінку, та найчастіше вимагає якнайшвидшого розриву.

 

Фінансові маніпуляції

 

Спроба контролювати жінку за допомогою фінансів - найпоширеніший тип маніпуляції, який найактивніше застосовується у моменти вразливості партнерки (у разі втрати роботи, народження дитини тощо). Крім того, подібний тип маніпуляції зустрічається й в іншому форматі, коли чоловік, навпаки, перебуває у менш вигідному фінансовому становищі та намагається жити коштом жінки.

 

Ні перший, ні другий варіант не є нормою - фінансове насильство, як і паразитування, є видом нездорових стосунків, які треба перервати якнайшвидше.

 

Популярні дописи з цього блогу

«Нікому ніколи нічого не пояснюй, тому що...»: геніальні слова Аль Пачіно

Як стати самодостатньою: 10 правил впевненої в собі жінки

Будь одна, поки не зустрінеш того, хто старатиметься для тебе