9 кроків, які допоможуть відпустити минуле

«Не сумуй, - сказала Алісa. - Рано чи пізно все стане зрозуміло, все встане на свої місця і вишикується в єдину красиву схему, як мереживо. Стане зрозуміло, навіщо все було потрібно, тому що все буде правильно».

«Аліса в країні чудес», Льюїс Керролл

Тобі доводилося «застрявати» в певній ситуації? Прокручуючи події знову й знову, до найдрібніших подробиць, заново переживаючи почуття, які були в той момент. «Минуло вже багато років (місяців або днів), а я все не можу забути, як я тоді «облажалася» - знайомо?

Або так: «Ми розлучилися два роки тому, а я ніяк не можу повірити, що ми не будемо разом, сподіваюся на диво, адже ми створені одне для одного!» - знайомо?

Якщо так, то, швидше за все, ти:

Незадоволена собою (зовнішній вигляд, поведінка, стосунки, робота) - все не так;
 
Не можеш побудувати відносини або зустріти свого чоловіка;
 
Часто відчуваєш втому фізичну та моральну;
 
Живеш в стресі та постійно роздратована;
 
Страждаєш головним болем або безсонням.

«До чого ці пункти? - запитаєш ти, - Як це все пов'язано?». 
 
Відповідь проста: ти витрачаєш величезну кількість дорогоцінної життєвої енергії на відносини та ситуації, які вже відбулися. Ти застрягла в минулому.

Щоразу, прокручуючи події в голові або згадуючи невдалий роман, ти витрачаєш енергію, необхідну для гарного самопочуття, зовнішнього вигляду, відносин або підтримки сім'ї, бізнесу, творчості.

Ти живеш там, у своєму минулому або ілюзорному майбутньому. Хто живе замість тебе тут і зараз? Неживий привид того, що тебе переслідує?

Ти втрачаєш енергію й життєві сили, не здатна йти вперед, будувати щасливе майбутнє.

Відпусти минуле, щоб у твоє життя прийшли нові позитивні імпульси, відносини, можливості та сили. Повір, якщо щось по-справжньому твоє - воно обов'язково повернеться, але вже в кращій якості та кращому втіленні.

9 порад, як навчитися відпускати минуле:

1. Знайди в собі сміливість відпустити. Ти звикла жити з цими почуттями, жити в стані жертви, бути нещасною. Бути нещасною завжди легше ніж, щасливою. Напиши в блокноті або на аркуші паперу: «Я досить смілива, щоб відпустити цю ситуацію (людину) та почати нове щасливе життя». Тверде та щире рішення - половина справи.

2. Виплесни емоції. Невиплакані та непрожиті емоції - вірний шлях до психотерапевта. Будь-яке очищення починається з проживання емоцій. Виріши, як, коли та скільки за часом ти дозволиш собі оплакати цю подію або висловити гнів через неї. Вирішила? Тоді чесно зроби це: поплач від душі рівно стільки, скільки визначила. Візьми подушку та бий її з гнівом та ненавистю. Тільки чесно, не менше, а саме стільки, скільки вирішила. Це може бути 15 хвилин або годину, все залежить від твого рішення.

3. Перемкни увагу на нове заняття. Запишися на курси, подайся в подорож, займися спортом, піди в театр або кіно, пообідай з друзями. Головне - почни жити тут і зараз.

4. Заплющ очі. Згадай свою історію. Так, ніби ти знову там опинилася. Тепер ніби відсунь картинку, уяви перед собою телевізор, в якому відбувається те, що відбувалося з тобою, уяви, що ти дивишся кіно про себе та по всіх, хто там є. Спробуй додати фарб в цей фільм. Можливо, тобі захочеться домалювати «ріжки» співрозмовнику. Ти помітиш, що ситуація вже не так зачіпає тебе - це ж просто кіно. Вимкни телевізор та йди у своє нове життя.

5. Напиши листа своєму кривдникові, в якому ти звинувачуєш його в тому, що сталося. Не соромся у висловах, ти ж його не відправиш за адресою. Написала? Тоді спали лист з твердим наміром більше до цього не повертатися.

6. Напиши ще одного листа. Вислови в ньому вдячність людині або ситуації, і висновки, які ти винесла з того, що сталося. Пам'ятай, що цей лист має складатися лише з позитивно забарвлених фраз. Без застосування частки «не», в теперішньому часі. Наприклад, «Я вдячна тому, що навчилася бути добрішою». Цей лист ти можеш залишити собі та навіть іноді перечитувати, а може, через певний час, ти додаси туди кілька подяк або уроків.

7. Щоразу, коли історія з минулого спливає у твоїй пам'яті, знайди місце в тілі, де вона живе. Спробуй відчути тілом, що це за форма (колір, розмір, фактура), розглянь її уважно, а потім зроби десять різких видихів в ліву сторону, як би видихаючи її з тіла.

8. Прибери помітних місць речі, що нагадують про подію або людину, хоча б на час, поки остаточно не зрозумієш, що більше не повертаєшся до неприємних думок та спогадів.

9. Займися своєю самооцінкою. Часто ситуацію неможливо відпустити лише з однієї причини - невпевненість в собі. «Я без нього не зможу», «Я не гідна кращого», «Я не така, як усі», «Я гірша від інших» - якщо тебе відвідують такі думки, займися самооцінкою. У блозі ти знайдеш кілька статей на цю тему та багато інших корисних порад: наприклад 5 особливих способів для підвищення жіночої самооцінки або Як навчитися любити себе та бути красивою.

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Якщо хтось хоче вас принизити, значить…»: слова Харукі Муракамі, які вражають своєю мудрістю

Оберіть фігуру та дізнайтеся про себе «приховану правду»